Vlaamse boekenverkoop blijft boomen dankzij kinder- en kookboeken

De Vlaamse boekenverkoop is er ook in 2009 fors op vooruitgegaan. Ondanks de economische crisis steeg de omzet met bijna 10 procent en het aantal verkochte boeken met 5,9 procent, meldt Boek.be, en dat is vooral het gevolg van een ware stormloop op kinder- en kookboeken. Vorig jaar tekende de boekensector ook al een groei van 3 à 5 procent op.
De gisteren vrijgegeven jaarcijfers van Gfk Retail and Technology Benelux maken ondubbelzinnig duidelijk waar die groeimarge in 2009 zat: in het genre van de kinderboeken (+12 procent) en de vrijetijdsboeken (+ 16 procent). Meer zelfs: quasi één boek op de vier is een non-fictie vrijetijdsboek, waarbij het kookboek de schrokop is. De Bourgondische natuur van de Vlaming vertaalt zich in een ware rush op het culinaire boek. Het is vooral Piet Huysentruyt (foto) en uitgeverij Lannoo wiens broodje daardoor gebakken is: SOS Piet 3 is de megaseller van 2009, terwijl hij de top 5 ook nog domineert met twee andere titels. Huysentruyt gaat in de top 20-lijst de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson vooraf, die met de drie delen van zijn Millennium-trilogie (Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid) present is. Daarmee volgt de Vlaming trouw een Europees patroon. Natuurlijk scoort ook Dan Brown goed met Het verloren symbool, al lag het boek pas in oktober 2009 in de winkels. Mocht het boek begin 2009 zijn verschenen, dan was het allicht de uitgesproken triomfator. In het algemeen blijft de Vlaming danig verslingerd aan het spannende boek en de strips: Pieter Aspe haalt met twee boeken (Cel en Misleid) de top-twintig en Kiekeboe en FC De Kampioenen zijn onverslijtbaar.

Het succes van de kinderboeken steunt eveneens op een paar massafenomenen: de vampierensaga Twilight van Stephenie Meyer (foto 2) en de avontuurlijke muis Geronimo Stilton. "Toch zit er meer spreiding op de bestsellers dan vorige jaren toen vooral Harry Potter het veld domineerde", zegt Geert Joris, directeur van Boek.be in De Morgen. "En de cijfers tonen ook - en dat is hoopgevend - dat er terug meer duurdere boeken worden gekocht: het boek als geschenkartikel is weer populairder. Je ziet ook hoezeer verfilmingen de boekenverkoop aanstuwen, van Meyer en Larsson tot Verhulst." Boek.be merkt verder een voorzichtige doorbraak van het audioboek in Vlaanderen: twee producties van Het Geluidshuis (De Vlo en de Professor en De Mestkever) staan in de top 20 van meest verkochte kinderboeken. Toch komt het literaire genre er over het algemeen in Vlaanderen vrij bekaaid af, tenzij je de aanwezigheid van Paolo Giordano, Carlos Ruiz Zafon en Khaled Hosseini in de top-20 meetelt. Slechts in de aparte top-20 voor fictie en literaire non-fictie stuit je op Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en Erwin Mortier (Godenslaap).

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2010 om 16:07
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening