Vlaamse Cultuurprijzen onder meer voor Letterenhuis en David Van Reybrouck

In De Kortrijkse Schouwburg heeft Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege vanavond de laureaten bekendgemaakt van de CultuurPrijzen van de Vlaamse Gemeenschap 2009.
De CultuurPrijzen bekronen "personen en organisaties uit verschillende disciplines officieel voor hun bijzondere bijdrage aan het cultuurleven in Vlaanderen in 2009". De laureaat in elk van de twaalf categorieën krijgt een prijs 12.500 euro. Uitzondering vormt de prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een hele carrière bekroont met een bedrag van 20.000 euro. Alle laureaten ontvingen naast het prijzengeld ook een award, een creatie van beeldend kunstenaar Johan Tahon.

De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is toegekend aan de voormalige Antwerpse cultuurschepen Eric Antonis. In de categorieën die met literatuur te maken hebben, ging de prijs voor Cultureel Erfgoed naar Leen van Dijck (foto 1) van het Letterenhuis, omdat ze "van het Letterenhuis een toonaangevende speler in het veld van het cultureel erfgoed maakte": "Met veel overredingskracht, diplomatiek overleg en wetenschappelijke en cultuurhistorische argumenten slaagde Leen van Dijck erin om het Letterenhuis te verrijken met ontzettend belangrijke aanwinsten. Denk maar aan het Boonarchief, het literair archief van Jef Geeraerts en begin september 2009 het felbegeerde literair archief van Willem Elsschot." Ook genomineerd voor die categorie waren het Letterkundig Museum in Hasselt en Bruno De Wever. De Prijs voor kritiek en essay is toegekend aan David Van Reybrouck (foto 2) voor zijn essay Pleidooi voor populisme, "een pleidooi voor maatschappelijk en politiek engagement, via een allesbehalve evidente oproep tot meer populisme." De andere genomineerden waren Eric Min en Dirk Van Hulle. Verrassend is dat de prijs voor toneelliteratuur gaat naar Peter De Graef, die ls medegenomineerden Tom Lanoye en Bart Meuleman had. De Graef werd bekroond voor zijn monoloog "Zoals de dingen gaan..." die hij schreef en opvoerde. Hij onderscheidde zich "door zijn ongebreidelde fantasie en doortimmerd vakmanschap." Over de invulling van de Cultuurprijzen blijft intussen debat bestaan. Genomineerde componist Luc Brewaeys weigerde zijn nominatie. Opmerkelijk is ook dat de Cultuurminister pas nu de jury's van de prijzen publiek maakte.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2010 om 15:15
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening