VSB Poëzieprijs verhuist in 2011 naar Gedichtendag

De VSB Poëzieprijs wordt in 2011 opnieuw uitgereikt. De bekroningsplechtigheid zal plaatsvinden op of rond Gedichtendag. De prijsuitreiking verhuist daarmee van april naar januari. Volgens Boekblad heeft de organisatie een samenwerking op het oog met Poetry International en bekijkt een werkgroep welke vorm het evenement kan aannemen. De organisatoren hopen wel dat de demarche de aandacht voor de prijs en de poëzie zal aanzwengelen. Gisteren raakte bekend dat de prijs, een van de belangrijkste en alleszins de best gedoteerde poëzie-onderscheiding, in 2010 niet wordt uitgereikt. Maar dat blijkt nu eerder een technische kwestie, gezien de vervroegde uitreiking in 2011: "Dit betekent dat er éénmalig over een langere periode gejureerd wordt. De onafhankelijkheid van de jurering blijft in de nieuwe opzet gewaarborgd."
Eind 2008 kwam aan het licht dat het VSB Fonds, de subsidieverstrekker van de prijs, grote verliezen had geleden door de ondergang van Fortis, waardoor de toekomst van de prijs al even op de helling kwam te staan. De VSB Poëzieprijs ging de voorbije zes jaar naar Nachoem Wijnberg (foto, laureaat in 2009), Leonard Nolens, Tomas Lieske, Mark Boog, Arjen Duinker en Mustafa Stitou. De onderscheiding bekroont sindsdien elk jaar de beste Nederlandstalige bundel uit het jaar voorafgaand aan de uitreiking van de prijs. De laureaat ontvangt naast een sculptuur een bedrag van 25.000 euro. De Turing Foundation heeft intussen wel bevestigd dat het de komende drie jaar hoofdsponsor blijft van Gedichtendag.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-02-2010 om 17:11
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening