Wekelijks sluiten twee Britse onafhankelijke boekhandels hun deuren

Het Britse boekhandelslandschap verschraalt aan hoog tempo. Volgens cijfers van de Booksellers Association hebben in 2009 102 onafhankelijke boekenzaken hun deuren gesloten, wat neerkomt op twee per week. Daaronder ook een aantal 'instituten' zoals Murder One, de enige Britse boekhandel die compleet gewijd was aan thrillers en detectives of het 60-jaar oude Kaydee Bookshop, dat in 1992 nog werd verkozen tot onafhankelijke boekhandel van het jaar. Vooral de concurrentie van het internet, supermarkt en boekenketens en de verminderde aantrekkingskracht van de Britse winkelstraten evenals de uniformisering ervan, doet hen mee de das om. Er blijven nu nog 1.289 boekhandels over, wat voor een land van 61 miljoen inwoners een bedroevend laag aantal mag heten. Het aantal onafhankelijke Britse boekhandels is in tien jaar tijd met zowat een derde teruggelopen. Meryl Halls van de Booksellers Association zegt in The Guardian dat "het economische klimaat onmiskenbaar erg moeilijk is" en "dat de boekhandels werkelijk op alle niveaus klappen krijgen." De veertig boekhandels die niettemin in 2009 hun deuren openden, konden de negatieve spiraal niet doorbreken. Zie de berichtgeving bij The Guardian.
De Bookseller Association heeft op zijn internetsite een paar voorstellen klaar om het tij te keren: onder meer wordt gesuggereerd dat de Britse boekhandels zich inspireren op de Zweedse en Nederlandse boekhandels die samenwerken om gezamenlijke campagnes op het getouw te zetten en ook gezamenlijke aankopen overwegen.

Tags: Boekhandel
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-02-2010 om 17:03
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening