Zoon van Camilo José Cela krijgt 5,1 miljoen euro uit erfenis toegewezen

De zoon van de Spaanse Nobelprijswinnaar Camilo José Cela (1916-2002) krijgt van een rechter in eerste aanleg een bedrag van 5.111.433 euro uit de erfenis van de schrijver toegewezen, zo meldt het persagentschap EFE. In 1944 trouwde de latere auteur van De bijenkorf met de adellijke María del Rosario Conde Picavea. De enige zoon uit dat huwelijk, Camilo José Cela Conde, vocht na het overlijden van Cela in 2002 het testament aan waarin de schrijver alles had overgelaten aan zijn tweede vrouw, Marina Castaño. Het enige wat de zoon kreeg, was een schilderij van Joan Miró, dat hij ondertussen naar eigen zeggen "is beginnen te haten omdat het aan die hele zaak doet denken". De zoon kreeg het werk toen zijn vader nog leefde.
De rechter heeft nu beslist dat de weduwe Marina Castaño en haar eigen ondernemingen 3,93 miljoen euro aan haar stiefzoon moeten betalen. De restfractie van het totale bedrag van 5,1 miljoen moet worden opgehoest door de Fundación Camilo José Cela in Iria Flavia, die de literaire nalatenschap van de Nobelprijswinnaar van 1989 beheert. Die 1,18 miljoen vertegenwoordigt de helft van de waarde van de gebouwen waarin de stichting huist. De zoon zou tot nader order niet willen dat het gebouw te gelde wordt gemaakt om het bedrag aan hem uit te betalen.
Volgens de uitspraak van de rechter hield Cela bij het oprichten van de Fundación "geen rekening met de erfenisrechten van de zoon". Een nalatenschap volledig in een stichting onderbrengen, is een beproefde techniek om kinderen te onterven, aldus de raadsman van de zoon. Het is nog niet bekend of de weduwe in beroep zal gaan tegen het vonnis. De zoon, een eminent rechtsfilosoof aan de Universidad de Baleares, liet alvast weten dat niet te zullen doen.

Tags: Polemiek, Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-01-2010 om 12:19
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening