Al 56.000 exemplaren voor Franca Treurs 'Dorsvloer vol confetti'

De vorig jaar verschenen debuutroman Dorsvloer vol confetti van de Nederlandse schrijfster Franca Treur (31), is een van de succesvolste debuutromans van de afgelopen jaren. De roman, die in oktober 2009 is verschenen, is intussen 56.000 keer over de toonbank gegaan, goed voor 16 drukken, zo meldt uitgeverij Prometheus. Meestal is de oplage van het debuut van een onbekende Nederlandse schrijfster bepaald op hooguit duizend of 1.500 exemplaren en wordt die eerste druk niet uitverkocht.

Het succes is des te opmerkelijker vanwege het onderwerp: Treur komt met een autobiografisch getinte roman waarin ze uitermate gedetailleerd de geplogendheden beschrijft in een Zeeuwse streng-orthodoxe boerenfamilie op het eiland Walcheren, vanuit het perspectief van een twaalfjarig meisje. De schrijfster (1979) is geboren en getogen in Zeeland en studeerde Nederlands en literatuurwetenschap. Anderzijds loopt de Nederlandse lezer de laatste jaren wel vaker storm voor ‘plattelandsromans' en dorpsgeschiedenissen, waarin geborneerd geloof de scepter zwaait (denk aan Arjan Visser, Gerbrand Bakker en Jan Siebelink) en ze zorgden er zelfs voor pittig maatschappelijk debat.
Franca Treur koppelt in Dorsvloer vol confetti een groot beeldend vermogen aan een laconieke manier van observeren. In netjes gedoseerde en raak getroffen scènes weet ze monkelend zeloterij, dagelijkse gezinsrituelen en een krampachtige gehechtheid aan tradities met elkaar te verbinden. Haar stijl vertoont raakpunten met die van Maarten 't Hart, zeker in het gretig en pompeus-ironisch hanteren van staande geloofsuitdrukkingen én bijbelcitaten, maar Treur toont zich milder en tederder. Zie de berichtgeving in NRC..

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-03-2010 om 19:51
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening