Amerikaanse uitgevers dwingen Google tot toegevingen over prijs e-book

Het ziet ernaar uit dat Amerikaanse uitgevers een slag hebben thuisgehaald tegen Google, in aanslepende onderhandelingen over de prijszetting van het elektronische boek. Google, dat zich ook op de markt van de nieuwe e-bookverkoop wil profileren via zijn te lanceren e-bookshop Google Editions, heeft volgens The Times aan Amerikaanse uitgevers beloofd dat ze 70 procent van de verkoopprijs van een e-book zullen krijgen. Bovendien mogen uitgevers zelf de prijs gaan bepalen.
Aanvankelijk was Google slechts bereid om 63 à 66 procent van de verkoopprijs te verstrekken. Het andere gedeelte van de prijs zou naar Google gaan, dat ook de controle over de prijszetting van elke titel zou behouden. Maar nu is Google kennelijk bijgedraaid. Die koerswijziging zou te wijten zijn aan de nakende concurrentie van Apple's iPad en zijn elektronische boekenaanbod, terwijl Amerikaanse uitgevers ook hardnekkige onderhandelingen voeren met webwinkel Amazon over de prijszetting van het e-book. Zo bood Apple bij de lancering van de iPad ook een marge van 70 procent van de verkoopprijs van een e-boek aan de uitgevers.
Google wilde het nieuws niet bevestigen, maar verklaarde cryptisch wel "vooruitgang te boeken" in zijn onderhandelingen met uitgevers. Insiders binnen het bedrijf zeggen dat Google "toegeeflijker" staat tegenover de verzuchtingen van de uitgevers. Hoewel het erop lijkt dat Google slechts een kleine toegeving doet, hebben analisten berekend dat de koerswijziging de uitgevers verzekert van tientallen miljoenen dollars toekomstige opbrengsten.
De prijszetting van het e-book is de voorbije twee jaar uitgegroeid tot een cruciaal discussiepunt bij Amerikaanse uitgevers en boekverkopers. Onder druk van het succes van vooral Amazons Kindle e-reader, is de e-boekenmarkt in de VS een snel groeiende business. Volgens cijfers van researchbureau Forrester heeft Amazon intussen 2,4 miljoen Kindles verkocht in de VS. Vandaag start in New York overigens de cruciale hoorzitting over de omstreden deal tussen Amerikaanse uitgevers en auteurs én Google Books, Googles digitale bibliotheek in opbouw (het Google Books Settlement) zie BBC News. De kritiek tegen de dreigende monopoliepositie van Google Books neemt hand over hand toe.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2010 om 15:11
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening