Belgische illustratrice Kitty Crowther bekroond met Astrid Lindgren Award

De Belgisch-Britse illustratrice en schrijfster Kitty Crowther is bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award. Dat is een van de meest prestigieuze prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur ter wereld. De prijs, die is ingesteld in 2002, is financieel bijzonder lucratief. Hij bestaat uit een geldbedrag van 5.000.000 Zweedse kronen (zowat 495.000 euro).
Kitty Crowther (Brussel, 1970) heeft een Britse vader en een Zweedse moeder. Ze geldt al lang als een van de origineelste illustratoren in Europa. Haar eerste prentenboek Mijn koninkrijk verscheen in 1994, maar met Mijn vriend Jim (Querido, 1996) vestigde zij haar naam internationaal. In het pikkedonker (Querido, Zilveren Penseel 2003) en Kleine dood en het Meisje (Querido, Zilveren Penseel 2005) worden als mijlpalen in de geschiedenis van het prentenboek beschouwd. Crowther illustreert ook andermans werk, zoals Grote oma's van Bart Moeyaert en Toon Tellegens De verjaardag van de eekhoorn. In 2006 ontving Kitty Crowther ook al de Belgische Grand Prix triennal de littérature de jeunesse voor haar werk. De prijs werd na de dood van de beroemde schrijfster van Pippi Langkous ingesteld door de Zweedse overheid in Zweden. De onderscheiding wordt op 1 juni uitgereikt tijdens een ceremonie in Stockholm. Onder de vijftig genomineerden bevonden zich ook nog de Belgen Carll Cneut, Klaas Verplancke, Bart Moeyaert, en Sylvia Vanden Heede. Vier Nederlandse schrijvers maakten ook kans: Harrie Geelen, Peter van Gestel, Guus Kuijer en Joke van Leeuwen.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-03-2010 om 20:57
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening