Bloed op sofa inderdaad van Aleksandr Poesjkin

In Rusland is door forensische wetenschappers bewezen dat het bloed op de sofa van Aleksandr Poesjkin inderdaad van de in 1837 neergeschoten schrijver afkomstig is, zo meldt The St. Petersburg Times. Er werd al bijzonder lang over geprakkeseerd of de vlek op de lederen sofa van het Poesjkinappartement in Sint-Petersburg opgedroogd bloed was van de schrijver van het beroemde dichtersepos Jevgeni Onegin. De Russische lovelace overleed op 37-jarige leeftijd na een duel met de Franse diplomaat Georges Anthès, met wie Poesjkins vrouw Natalja een affaire zou hebben gehad. Poesjkin werd daarbij getroffen in de maag en overleed twee dagen later. Experten hadden 27 sporen van de sofa genomen, waaronder een bloedstaal, om het DNA te kunnen traceren. Pas een jaar later is de uitkomst van dat onderzoek nu definitief.
Na ballistisch onderzoek was aan het licht gekomen dat de plaats waar de vlek zich op de sofa bevindt, overeenkomt met de mogelijke loop van de kogel. Daartoe werd gebruik gemaakt van een papieren pop die de schrijver moest voorstellen. De pop werd het jacket - met kogelgat - aangetrokken dat Poesjkin tijdens het duel had gedragen en in die monstering op de sofa geplaatst. Het hoofd van de forensische dienst van Sint-Petersburg, Yoeri Molin, zei nog dat de dna- en spectrumanalyse van de bloedstalen uiteindelijk niet is gelukt. "Daartoe hadden we een groot stuk uit de sofa moeten snijden, en dat was natuurlijk niet mogelijk. Maar niettemin komen de bloedgroepen van het jacket en de vlek overeen," aldus Molin. "Je zou dus kunnen zeggen dat het allemaal indirect bewijs is, maar niettemin zijn wij zeker." Aanvullend is ook aangetoond dat de haren die in het bezit zijn van het Poesjkinmuseum ook zeker van de romantische hartenbreker waren. En dat Poesjkin nog steeds het hart van de Russen beroert moge ook blijken uit de mogelijkheid die de leider van communisten heeft geopperd. Die zou het een prima zaak vinden mocht Poesjkin ooit worden gekloond. Zie ook ons vorige bericht.

Tags: Boekencuriosa, Russische literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-02-2010 om 15:05
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening