Booker Prizewinnares Hilary Mantel: '14-jarige meisjes klaar om kinderen te krijgen'

De 57-jarige Engelse schrijfster en Booker Prizewinnares Hilary Mantel heeft een paar provocerende uitspraken gedaan over seks bij veertienjarige meisjes, waarmee ze het publieke debat over tienerzwangerschappen in Groot-Brittannië volop aanzwengelde. Mantel stelde in een interview met Stella Magazine dat meisjes klaar zijn om kinderen te krijgen vanaf hun veertiende, zo meldt The Daily Telegraph. "Seks hebben en kinderen krijgen is natuurlijk voor jonge vrouwen, en hun instincten worden onderdrukt in het belang van de maatschappelijke timetable.. (...) Ik denk dat mannenlevens de timing bepalen. Mannen bereiken een seksuele piek op hun twintigste, en een sociale op hun veertigste. Voor vrouwen is die timing verkeerd."

Volgens Mantel, die vorig jaar de Man Booker Prize ontving voor haar roman Wolf Hall, doet de samenleving "ongelooflijk hypocriet" over tienerseks en tieners die kinderen krijgen.
"Ik was perfect in staat om een gezin op te bouwen op mijn veertiende", voegde ze er nog aan toe, "om nadien op mijn 30ste weer te gaan studeren en mijn PhD te behalen." "De samenleving is nog niet klaar voor dat soort flexibiliteit", zo zegt Mantel.
De uitspraken van Mantel lokken nogal wat kritiek uit, temeer Groot-Brittannië kampt met het hoogste percentage tienerzwangerschappen in West-Europa, ondanks een tienjarige overheidscampagne om daar paal en perk aan te stellen. Sue MacDonald van de Royal College of Midwives, zei: "Kinderen krijgen is een levensveranderende ervaring en 14-jarigen hebben al genoeg om handen met gewoonweg hun leeftijd te zijn. Meisjes van die leeftijd zijn soms wel fysiek volwassen, maar niet noodzakelijk psychologisch klaar voor het moederschap. Het is veel zwaarder om ouder te zijn, als je zelf nog aan het opgroeien bent." Norman Wells van de Family Education Trust wijst dan weer op het belang van een stabiele gezinssituatie: "Die ontbreekt bij tienermoeders."
The Department for Children, Schools and Families vindt de suggestie dat meisjes op hun veertiende kinderen moeten krijgen "helemaal niet in de lijn ligt van de overheidspolitiek. (...) Onze taak bestaat eruit om het aantal tienerzwangerschappen te doen dalen en aangepaste seksuele voorlichting te bieden." Mantel kreeg dan weer steun van Dr Claire Alexander, die onlangs de studie Teenage Parenthood: What's the Problem? publiceerde. Zij is van oordeel dat nogal wat tienermoeders door hun kind de motivatie krijgen om hun leven weer ter hand te nemen.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-02-2010 om 18:02
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening