Britse Poet Laureate Duffy beweent de achillespees van David Beckham

De Britse Poet Laureate Carol Ann Duffy schrijft in haar nieuwe gedicht 'Achiles' over de blessure van stervoetballer David Beckham. De man van Victoria die bij AC Milaan speelt, scheurde afgelopen weekend de achillespees, tot grote wanhoop van heel de voetbalminnende Britse natie. Door de blessure zit alleszins het seizoen erop voor Beckham, maar wellicht ook zijn carrière. En dat hij ook niet zal kunnen meespelen op het wereldkampioenschap komende zomer, was ook al goed voor geween en tandengeknars. Reden genoeg dus voor Duffy om in haar pen te kruipen en daarbij de oude Grieks-Trojaanse rivaliteit, zoals uitgevochten door onder meer de onsterfelijke held met de zwakke hielen, Achilles, te herdenken.
"Beckham is bijna een mythologische figuur in de populaire cultuur," zei Duffy aan BBC Radio 4. "Mensen zoals Beckham maken in hun publieke levens verhalen die we allemaal volgen. Het fascineert me dat zijn blessure de naam draagt van Achilles. Het hele punt van een Griekse mythe is de combinatie van triomf en tragedie, en dat zien we ook in zulke figuren. Hij is in veel opzichten bijzonder menselijk. Het interessante om van gewone mensen met een particulier talent helden te maken, is dat je ze kunt zien op hun menselijkst. Het meest dramatische beeld van Beckham was dat hij niet langer kon stappen en dat hij huilend aan de rand van het veld zat. Je dacht net hoe al het geld van de wereld en privéjets dit niet kunnen oplossen. Het was zeer ontroerend."
Het is niet bekend of Beckham het gedicht al gelezen heeft en kan waarderen. Duffy: "Het is veel waarschijnlijker dat ik naar het voetbal kijk dan dat hij poëzie leest". Eerder schreef de Poet Laureate al gedichten over oudstrijders en het Britse onkostenschandaal. Zie het gedicht en het bericht bij BBC News en de beschouwing bij The New Yorker.

Tags: Britse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-03-2010 om 19:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening