Dwarsliggers blijken voltreffers

De Dwarsligger, het nieuwe boekenproduct dat in september 2009 werd gelanceerd, blijkt een groot succes.?In Neder­land zijn er in een klein half jaar tijd 200.000 exemplaren van verkocht. In België zijn er intussen meer dan 10.000 exemplaren van over de toonbank gegaan.

De Dwarsligger is een compleet boek van 8 bij 12 centimeter dat je overdwars leest: door het boek een kwartslag te draaien ontstaat een normale bladspiegel. Dankzij het dundrukpapier past een Dwarsligger zes tot acht keer in een ‘normaal boek'. Er zijn intussen al een tiental titels verschenen als Dwars­ligger, gaande van boeken van Jonathan Safran Foer en Nicci French, tot P.F.?Thomése en Renate Dorrestein en ook de Psalmen. Het is de christelijke uitgeverij Jongbloed die het concept heeft bedacht en patenteerde.?Opmerkelijk is ook het dunne bijbelpapier. Bedenker Hugo van Woerden staat zelf te kijken van het succes, want de miniboeken kosten per stuk toch nog 12,50 euro. "Het is opmerkelijk om te zien hoe een boek zo'n tweede leven krijgt", zegt Van Woerden in De Morgen. "Het is vooral het lezersgemak dat aanslaat. Je kunt het overal meenemen.?Je kunt het met één hand lezen. Mensen staan ervan te kijken hoe je een volwaardig boek kunt reduceren tot zo'n kleine vorm, zonder aan comfort in te boeten." Ook Els Wouters van VBK?uitgevers, dat veel Dwarsliggers via Ambo-Anthos aanbiedt, spreekt van "een verrassend succes in Vlaanderen, zeker voor een compleet nieuw product, met toch nog een beperkt gamma titels."
De komende lente verschijnen er zowat dertig nieuwe titels, waaronder Dwarsliggers van Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer en Dantes Goddelijke komedie.?In de toekomst wil de uitgeverij per jaar vijftig à honderd titels uitbrengen. Jong­bloed ambieert ook een pronkstuk: een Dwarsligger-uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling met liefst 2.200 bladzijden in dundruk.

Tags: Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-03-2010 om 18:58
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening