Franse nationale bibliotheek verwerft manuscript Casanova

De Bibliothèque Nationale de France heeft een exceptioneel manuscript verworven van de achttiende-eeuwse schrijver en vrouwengek Casanova (1725-1798). Een anonieme schenker had vermoedelijk 5 miljoen euro veil om ervoor te zorgen dat de bibliotheek het manuscript van Histoire de ma vie kon kopen van de Duitse uitgever Brockhaus in Leipzig. Die had het in zijn bezit sinds de negentiende eeuw. Het was er terechtgekomen via de neef van Casanova, Carlo Angiolini, aan wie Casanova het had nagelaten. De kinderen van Angiolini verkochten het voor een schijntje aan Brockhaus. Een tijdlang werd gevreesd dat het manuscript spoorloos was tijdens de Tweede Wereldoorlog, op miraculeuze wijze overleefde het de bombardementen op Leipzig. Toen de tekst in 1830 in zwaar gecensureerde vorm verscheen, veroorzaakte hij veel ophef, maar pas in 1962 is een eerste volledige editie uitgekomen. Minister van Cultuur Frédéric Mitterand was present om de aankoop officieel te ondertekenen.
Het in het Frans geschreven manuscript van Histoire de ma vie is het pièce de résistance van de 3700 kostbare pagina's die de bibliotheek heeft verworven. Casanova schrijft er over zijn leven, zijn amoreuze escapades (met gedetailleerd verslag van zijn 100 vrouwelijke veroveringen) en zijn reizen. Een woordvoerder van de instelling spreekt van de grootste aankoop in de geschiedenis van de bibliotheek. De deal kostte twee jaar onderhandelen in het grootste geheim. Wetenschappers verkneukelen zich al in de analyse van de tekst, want het oeuvre van Casanova kent amper tekstkritische edities. In de herfst van 2011 kondigt de Parijse BNF een tentoonstelling aan om de manuscripten aan het publiek te tonen. Zie onder meer nu.nl en het persbericht

illustratie voor de versie uit 1932 van Histoire de ma vie door Auguste Leroux.

Tags: Bibliotheken, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-02-2010 om 15:18
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening