Gestolen brief van Descartes boven water en terug naar Frankrijk

Een Nederlandse onderzoeker heeft met behulp van Google een vergeten en gestolen brief van de Franse filosoof René Descartes weer boven water gebracht, zo meldt NRC. Erik-Jan Bos, gespecialiseerd in de geschiedenis van de filosofie en verbonden aan de Universiteit Utrecht, vond in de bibliotheek van Haverford College, Pennsylvania, de brief van Descartes. Het document is gedateerd op 27 mei 1641 op kasteel Endegeest bij Leiden en is gericht aan de Franse filosoof, theoloog en wiskundige Marin Mersenne, die door Descartes was belast met het drukken van Descartes' belangrijkste filosofische werk, Meditationes de prima philosophia.
Na de dood van Mersenne in 1648 kwam de brief in het bezit van de Franse wiskundige Gilles de Roberval. Toen die in 1675 stierf, is het document anderhalve eeuw bewaard door de Académie des Sciences. Totdat het werd gestolen door de Italiaanse graaf en notoire boekendief Guglielmo Libri (1803-1869). Via een Britse veiling kwam de brief in het bezit van een Amerikaanse verzamelaar en Quaker, Charles Roberts, wiens weduwe het document ten slotte aan Haverford College doneerde.
Daarmee zijn de peripetieën van het document overigens niet beëindigd. Na de ontdekking van de brief heeft Haverford College bekendgemaakt dat de brief nu terug naar Frankrijk zal reizen, waar het Institut de France het document als rechtmatige eigenaar graag zal verwelkomen. "We konden maar één ding doen," aldus een zegsman van Haverford College, "en dat was de brief terug naar Frankijk sturen." Uit 'dankbaarheid' schenkt de Franse instelling 15.000 euro aan de Amerikaanse bibliotheek.
Descartes verzocht Mersenne in de brief om drie teksten uit Meditationes de prima philosophia te verwijderen, namelijk een Latijnse vertaling van het vierde deel van zijn Discours de la méthode (1637) die voorin afgedrukt zou worden, het voorwoord op de Meditationes zelf, en een inleiding op de eerste tegenwerpingen die hij ontving. Ter vervanging stuurt Descartes een nieuw voorwoord mee. Zie ook ons recente bericht over de dood van de Franse filosoof.


Descartes' handtekening, rechtsonder op de brief

Tags: Boekencuriosa
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-02-2010 om 17:51
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening