Harry Mulisch opent vernieuwd Letterkundig Museum

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch opent op donderdag 4 maart het geheel vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag. Hij vervangt daarmee de afgetreden minister van Cultuur Ronald Plasterk, die eerst de lintjes zou doorknippen. In het Letterkundig Museum heeft een grootscheepse verbouwing geleid tot ruim 500 vierkante meter extra tentoonstellingsoppervlak en een transparant gebouw, zo kondigt het museum aan.
Vanaf 5 maart zijn twee nieuwe vaste tentoonstellingen voor het publiek toegankelijk. In de vaste expositie Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur presenteert het museum als eerste de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf de middeleeuwen tot heden. Het is een ode aan het literaire erfgoed van de Lage Landen. Naast schrijvers als Anna Bijns, P.C. Hooft en Gerard Reve zijn ook Hugo de Groot, Vincent van Gogh en Anne Frank opgenomen. Ook 22 Vlaamse schrijvers zijn in het pantheon opgenomen, onder wie Virginie Loveling, Stijn Streuvels en Willem Elsschot.
In de Nationale Schrijversgalerij ontmoet de bezoeker 500 geschilderde en gebeeldhouwde portretten van schrijvers en dichters: bejubeld, verguisd of vergeten. In samenwerking met De Bezige Bij verschijnt hierbij een full colour catalogus.
In aanloop van de opening van Het Pantheon legt Aad Meinderts, directeur van het museum, in dertig dagen een witte roos op de graven van de 100 Pantheon-schrijvers. Zijn literaire pelgrimage is te volgen via twitter en de site wievolgt.com (zie ook ons vorige bericht). Ook de website van het museum is in een nieuw jasje gestoken.

Tags: Nederlandse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 25-02-2010 om 17:43
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening