Het Andere Boek krijgt flink verjongde opvolger in 2011

Het Andere Boek, dat er onlangs na 33 edities de brui aan gaf, krijgt zo goed als zeker een opvolger. Op een overlegvergadering is gebleken dat er zowel bij uitgevers, vroegere partners als De Groene Waterman en Mo+ Magazine en een groep vrijwilligers "grote bereidheid" bestaat om met een nieuwe formule en naam een doorstart te maken. Bovendien zal het evenement opnieuw in Antwerpen plaatsvinden. "Iedereen voelde de stopzetting aan als een gemis", zegt Diane Vangeneugden van De Groene Waterman, die als woordvoerder fungeert van het nieuwe organisatiecomité, aan . "Spoedig waren we het erover eens dat er een opvolger moet komen. Het nieuwe evenement krijgt een volledig andere naam en gaat zich vooral toespitsen op de literaire non-fictie. Thema's als bijvoorbeeld het islamdebat, de Jan Caeyersbiografie over Beethoven of Dave Eggers-nonfictiewerk zijn gesneden koek. Maar ook literatuur en poëzie die ertoe doet, zal aan bod komen." Vangeneugden benadrukt dat de doelgroep goed zal afgebakend worden: "We willen zeker niet in het vaarwater komen van de andere literaire evenementen die Antwerpen en Vlaanderen rijk is. Ons project gaat wel op de huid van de tijd zitten, we mikken ook sterk op een jonger publiek." In 2010 het nieuwe gebeuren op poten zetten is niet meer haalbaar, maar het is wél de bedoeling om in 2011 alles op de rails te hebben. "We weten nog niet of dat het voorjaar of het najaar wordt."
Eerder kondigde ook onder meer Luc Huybrechts van ZuiderZinnen aan dat hij een stuk van het festival én de boekenbeurs onder zijn vleugels wou nemen. Maar dat ziet het organisatiecomité niet zitten: "ZuiderZinnen spitst zich vooral toe op Nederlandse literatuur en heeft zo zijn eigenheid en publiek. Wij willen met de opvolger van Het Andere Boek toch flink andere accenten leggen." Binnenkort gaat een werkgroep de concrete organisatie aanvatten. Vangeneugden hoopt dat voor de financiering beroep kan worden gedaan op de subsidiepot van het VFL en Antwerpen Boekenstad, die voordien naar het HAB ging. "We gaan ook op zoek naar nieuwe sponsors." Of het nieuwe evenement in het Zuiderpershuis blijft, is twijfelachtig: "Talloze locaties worden onder de loep genomen", aldus Vangeneugden.

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-03-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening