Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Alfred Schaffer

De zesde Ida Gerhardt Poëzieprijs is toegekend aan Alfred Schaffer voor zijn bundel Kooi. Juryleden Thomas Vaessens en Ester Naomi Perquin prijzen Schaffer als één van de sterkste Nederlandse dichters en beschouwen het werk als een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre. De Ida Gerhardt Poëzieprijs, in 1998 ingesteld door de gemeente Zutphen, bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. Eerdere winnaars zijn Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe en Nachoem M. Wijnberg.
Schaffer debuteerde in 2000 met Zijn opkomst in de voorstad. Zijn vorige bundel Schuim (2006) werd bekroond met de Hugues C. Pernathprijs. Met Kooi haalde hij al een VSB-poëzieprijs nominatie en maakt hij ook nog kans op de Guido Gezelleprijs.
In Kooi wisselt Schaffer gedichten af met lange prozastukken, recensent Erik Lindner loofde in De Groene Amsterdammer Schaffer "als een overrompelend dichter met lef." Zie ook deze pagina van de Koninklijke Bibliotheek over Schaffer.
Ook een twee drie ten dans van Eva Cox en Omdat ik ziek werd van Bart Meuleman waren voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2010 genomineerd.

foto Alfred Schaffer: Karoly Effenberger

Tags: Poëzie, Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 15-03-2010 om 18:45
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening