J.K. Rowling beschuldigd van plagiaat

De Schotse successchrijfster J.K. Rowling, auteur van de populaire Harry Potterboeken, werd als beklaagde toegevoegd aan een rechtszaak wegens plagiaat die aangespannen werd tegen uitgeverij Bloomsbury Publishing, die de reeks uitgeeft. Rowling zou voor Harry Potter en de vuurbeker (2004) flink wat ideeën hebben gestolen uit The Adventures of Willy the Wizard, een boek uit 1987 van de overleden Britse auteur Adrian Jacobs. Het zijn Jacobs' erfgenamen die de auteur en haar uitgeverij voor de rechter dagen. "Rowling had voor 2004 nog nooit van Adrian Jacobs gehoord, laat staan Willy the wizard gelezen", zo stelt Bloomsbury, die de aantijgingen ongegrond noemt. Jacobs stierf berooid in 1997. De zaak sleept al enig tijd aan, en zou volgens een vriend van Jacobs in The Guardian een "billion-dollar case" kunnen worden. Rowling zelf ontkent de beschuldigingen eveneens met klem (zie ook ons vorige bericht).

Tags: Polemiek, Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 19-02-2010 om 15:23
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening