Julia Urquidi (83), ex-vrouw en inspiratrice van Mario Vargas Llosa, overleden

Diverse Franse media meldden eind vorige week het overlijden van Julia Urquidi op 84-jarige leeftijd. Zij was de ex-vrouw en grote inspiratrice van de Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa. Aanvankelijk was Urquidi gehuwd met een oom van Llosa, Luis Llosa. Na haar scheiding begon ze een relatie met Llosa zelf. Urquidi en de schrijver huwden vervolgens in de jaren vijftig. Llosa was toen amper 19 jaar. Het huwelijk veroorzaakte nogal wat oppositie binnen de familie, vanwege onder meer het leeftijdsverschil.
Later huwde Llosa met Urquidi's nicht Patricia en gaf hij Julia in een brief de bons. Julia Urquidi heeft haar plaats in de literatuurgeschiedenis onder meer verworven, omdat ze Llosa inspireerde tot het schrijven van La tia Julia y el escribidor (Tante Julia en meneer de schrijver, 1977). Zijzelf schreef Lo que Varguitas no dijo (Wat de kleine Vargas niet zei). In dat boek keek ze met enige bitterheid op de breuk en haar huwelijk terug. Volgens haar omgeving koesterde Julia, een gecultiveerde dame, evenwel later geen wrok meer tegenover de schrijver. "Iedereen heeft het recht om zijn eigen leven te kiezen", zei ze in de jaren negentig. "Ik had enkel vooraf gehoopt op wat meer eerlijkheid, gezien dat veel problemen en verdriet had kunnen voorkomen." Ook Llosa erkende later openlijk haar belang als motivator en inspirator in zijn ontwikkeling als schrijver.

foto: Llosa en Urquidi in Parijs, 1960

Tags: Latijns-Amerikaanse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 15-03-2010 om 18:29
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening