Nieuwe roman op komst van zeventigjarige Jeroen Brouwers

Op 30 april 2010 rondt Jeroen Brouwers de kaap van de zeventig jaar. Achter de schermen worden ten allen kante de festiviteiten voorbereid. Zijn uitgeverij Atlas poetst bij die gelegenheid een aantal Brouwersuitgaven op en kondigt voor het najaar ook een nieuwe roman aan van Brouwers. Bittere bloemen zal in september verschijnen en handelt over "een grijsaard die tegen zijn zin een cruise maakt over de Middellandse Zee": "Als ex-rechter, ex-politicus en ex-schrijver heeft hij voldoende om op terug te zien, wat hij doet met vrolijk cynisme en opgewekt gekanker." Aan boord ontmoet hij een leerlinge. Het eiland Corsica vormt "het decor van enkele gebeurtenissen, die de oude man en de veel jongere vrouw een etmaal in elkaars gezelschap houden." Het is een roman over "illusies die te vergelijken zijn met bloemen, eerst bloeien ze, dan verwelken ze zienderogen." Hij wordt aangekondigd als "dansend en meeslepend", "als een trage tango."
Het opvallendst zijn de Hamerstukken, een verzameling van "alle polemieken en korzeligheden", "een monsterboek waarin alle schot-, protest- en vloekschriften" zijn gebundeld tot een turf van 768 bladzijden. "Meer dan dertig jaar lang is hij blijven polemiseren tegen bedrog, blaaskakerij en beunhazerij in de Nederlandse letteren", zo luidt de aankondiging. Verder worden de Indiëromans (Het verzonkene, Bezonken rood en De zondvloed) in een band heruitgegeven. Opmerkelijk is ook de bundeling De jaargetijden waarin de romans Winterlicht, Zomervlucht, en de verhalen Voorjaarsmoeheid en Warme herfst zijn samengebracht.
Het literair-historische tijdschrift De Parelduiker komt op 30 april met een dubbeldik en rijk geïllustreerd themanummer. Behalve een lang interview bevat het bijdragen over de briefwisseling met uitgever Geert van Oorschot, de betekenis van muziek in zijn werk, zijn verhouding tot 'zijn' literaire prijzen, de Vlaamse koppen die hij portretteerde en natuurlijk zijn band met Vlaanderen, met bijdragen van Arjen Fortuin, Benno Barnard, Bart Vervaeck, Johan Vandenbroucke, uw 'papieren dienaar' en Jeroen Brouwers zelf.
In de Antwerpse boekhandel Demian, die op dat moment pas verhuisd is, wordt de 70ste verjaardag op 30 april gevierd met de voorstelling van dit nummer.

Tags: Literaire evenementen, Literaire tijdschriften, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-03-2010 om 18:49
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening