Onderzoeksjournalist: 'Loverboy-verhaal van Maria Mosterd is verzonnen'

Het verhaal van de Nederlands-Surinaamse Maria Mosterd (foto), die vier jaar lang in de prostitutie belandde via een loverboy en daarover de bestseller Echte mannen eten geen kaas schreef, zou grotendeels verzonnen zijn. Misdaadjournalist Henk Jan Korterink publiceert in mei een 'tegenboek' Echte mannen eten wél kaas waarin de belevenissen van Mosterd worden
ontzenuwd, zo meldt NRC Handelsblad.
Mosterd joeg in 2008 met Echte mannen eten geen kaas een ware schokgolf van verontwaardiging door Nederland. In het boek vertelde ze in geuren en kleuren hoe ze tussen haar twaalfde en zestiende talloze malen werd verkracht, in de prostitutie terechtkwam via een loverboy en werd gedwongen drugs te dealen. Het boek van Mosterd, dat ze op haar achttiende
publiceerde, lokte een fors maatschappelijk debat uit over de problematiek van de loverboys. Moeder en dochter Mosterd maakten hun opwachting in tal van tv-programma's en het boek verkocht intussen moeiteloos 250.000 exemplaren. Opvolger Bindi haalde ook al 75.000 exemplaren en de moeder voegde er ook haar versie over de "seksterrorist" in boekvorm aan toe. Af en toe werden beiden al betrapt op een aantal onwaarheden of verdichtingen.
Misdaadjournalist Henk Jan Korterink heeft nu Mosterds saga van naaldje tot draadje uitgespit en concludeert dat het boek sterk tegen de fictie aanleunt. Korterink vertelde aan NRC Handelsblad dat hij eerst Manou heeft gesproken, de pooier in het boek van Maria. "Manou is geen loverboy. Er zijn met Maria Mosterd wel nare dingen gebeurd, maar niet door deze jongen." Verder is het heel onwaarschijnlijk dat, zoals Mosterd schrijft, een twaalfjarige die in Zwolle woont, vier jaar in alle openheid in Rotterdam in de prostitutie kon werken, om dan na schooltijd weer in Zwolle te staan. Korterink gelooft niet dat de politie zoiets zou ontgaan of toedekken. Intussen is trouwens bewezen dat Mosterd helemaal niet haar school verzuimde. Korterink stuitte op diverse broodje-aap verhalen: hij wijst op de scène waarin een jongen wordt gemarteld met een emmer waarin een rat wordt verhit op zijn buik. "Dat is echter onuitvoerbaar." De scène is afkomstig uit de film 2 fast 2 furious in 2003. Haar uitgever Chris ten Kate van Van Gennep repliceert in NRC dat het om "het relaas van een slachtoffer gaat": "Maria heeft het allemaal zo meegemaakt en ervaren. Het is haar subjectieve waarheid. (.) Er zijn haar nog veel ergere dingen overkomen die níet in het boek staan." Mosterd zelf wil niet reageren zolang het boek van Korterink niet verschenen is. "Eigenlijk heb ik nu niet echt heel veel zin om me te verdedigen, dus dat ga ik nu ook niet doen."

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-03-2010 om 20:13
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening