Oostende organiseert hommage aan Hugo Claus

Hugo Claus verbleef van 1948 tot 1950 in Oostende. Tijdens die jaren maakte hij er de sprong naar zijn eerste roman, ging hij er boksen en gokken en hield er zijn eerste expositie. Zijn sleutelroman De Verwondering (1962) speelt zich in de kuststad af. Ook zijn liefde voor Ensor, de Oostendse meester, is bekend. Claus schreef: "Oostende. Daar is mijn bestaan begonnen te vergaan. Negentien was ik, ik sliep in het Hôtel de Londres op het hoogste verdiep. De mailboot voer onder mijn raam." Toen Claus' wilsbeschikking werd bekendgemaakt, stond daarin de wens om voor de kust van Oostende gecremeerd te worden. Op verzoek van Veerle de Wit-Claus en Claus' uitgeverij De Bezige Bij wordt in de stad op vrijdag en zaterdag 16 en 17 april nu de eerste, officiële Claushommage in organisatie van Vrijstaat O. en de provincie West-Vlaanderen. De organisatoren stelden een gevuld programma samen en nodigden tal van vrienden-collega's uit voor deze hommage.
Op vrijdag 16 april houdt Gerrit Komrij een Clauslezing. Op zaterdag opent journalist en vriend Jef Lambrecht de expo ‘Hugo Claus en Oostende', die nog loopt tot zondag 29 augustus. In de namiddag zijn er Clauswandelingen met voorleesstondes door acteurs als Chris Lomme, Hilde Van Mieghem, Johan Heldenbergh, Koen De Graeve, Joke Devynck en Bruno Vanden Broecke. Zij lezen voor uit De Verwondering op historisch-literaire locaties. In de vooravond wordt op het strand aan het monument van Leopold II een publieke 'verstilde wake' gehouden met schrijvers-dichters Ramsey Nasr, Erwin Mortier, Tom Lanoye, Connie Palmen, Leonard Nolens, Gerrit Komrij en Remco Campert. In het voorprogramma daarvan treed Bert Ostyn van Absynthe Minded solo op.

foto: Claus op het strand van Oostende

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-03-2010 om 18:53
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening