Papierman(d) - aflevering 86

Letterbrokken en nieuwskruimels in de vertrouwde hap-snaprubriek:

°°De wijze Jason Epstein over de toekomst van het uitgeven, in The New York Review of Books: Publishing, The Revolutionary Future.
°°De niet minder schrandere Christiaan Weijts over Twitteratuur in zijn column in De Groene Amsterdammer: "Scholieren gaan dus boeken, waar ze een afkeer van zouden hebben, samenvatten in het nieuwe hippe medium dat vooral hun leraren en ouders gebruiken.Ik stel me voor hoe het zou zijn om in deze tijd scholier te zijn, voortdurend geconfronteerd te worden met de leuke speledingetjes die mensen achter bureaus hebben uitgedokterd. Het twitteratuurprojectje is vast niet het enige dat op ze wordt losgelaten. Week in, week uit zijn er geinige experimentjes, op dvd'tjes, op cd-rommetjes, interactief, gezellig in groepjes. (...) Ik zou er denk ik stilletjes tussenuit vluchten tussen twee preturen door en me ver weg van alles en iedereen verstoppen met een boek."
°°Carel Peeters in Vrij Nederland over Roland Barthes en zijn Rouwdagboek: Waarin het gaat over de gemiste kans van Roland Barthes.
°°Nieuwe reportages van Günther Wallraff, besproken in NRC Handelsblad: 'Bepruikte 'blackface' dringt zich op.'
°°Een nieuwe biografie van Emily Dickinson van Lyndall Gordon: Lives Like Loaded Guns: Emily Dickinson and Her Family's Feuds, zie The Guardian: A bomb in her bosom: Emily Dickinson's secret life.
°°Tien jaar Digested Reads, door John Crace, in The Guardian.
°°Pierre Assouline over Vladimir Nabokov in zijn kroniek in Le Monde des Livres: Le professeur Nabokov, passeur de génie.
°°In de aanloop naar zijn nieuwe roman Solar, te verschijnen in maart, komt The Telegraph met een profiel van Ian McEwan.
°°Gebikkel over de nalatenschap van Jorge Luis Borges, zie The Guardian.
°°De hoogst tragische geschiedenis van Lucia Joyce, de dochter van James Joyce, via een biografie van Violet Gibson, zie The Guardian.
°°Stand van zaken over de hoorzitting omtrent het Google Settlement bij Publishers' Weekly.
°°Sleutelpassages uit de plagiaatclaim ten aanzien van J.K. Rowling, volgens The Telegraph.
°°Nog tot 4 april in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden: Het Egypte van Flaubert.
°°Ook The Scotsman heeft een interview met Martin Amis: "Entering Martin Amis's house, I disappoint the first woman I meet. This is his housekeeper, who is foreign, and in our strangulated intercom conversation she'd hoped I was the plumber, come to repair the central heating." De voormalige BBC-nieuwslezeres Anna Ford heeft intussen een charge uitgevoerd tegen Amis en noemt hem 'a narcissist' en 'a whinger', zie The Telegraph. En ook VN heeft Amis in de aanbieding.
°°Het Parool bespreekt New York City Boy. My Life in New York during the 1960s en 1970s van Edmund White.
°°Boekbanden van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, te bekijken via Het Geheugen van Nederland (gezien op Boekendingen)

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening