Philip Pullman opnieuw belaagd door verontwaardigde christenen

Nog voor zijn nieuwe titel The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ is gepubliceerd, wordt de Britse schrijver Philip Pullman bedolven onder afkeurende, beschuldigende brieven van geschokte christenen.

De auteur stelt altijd gefascineerd te zijn geweest door de dubbele naam Jezus Christus en de manier waarop het ontstaan van het christendom door evangelisten is verhaald. In zijn boek gaat hij met prangende vragen aan de slag: waarom kennen we maar vier evangeliën en werden de andere genegeerd? Maar vooral: was er een verschil tussen Jezus en Christus ?
De succesvolle auteur die in 2002 als eerste jeugdauteur een Whitbread Award won, liet zich niet van de wijs brengen. Pullman is de afkeuring gewend. Fundamentalistische gelovigen ageerden eerder al tegen zijn trilogie His Dark Materials waarin nichterige engelen in opstand komen tegen een seniele autoriteit en een naar Eva gemodelleerde Lyra geluk vindt na de zondeval. Of zoals een criticus in The Independent schreef : "Het grootste kwaad in de wereld van Pullman is niet Satan maar een corrupte versie van de kerk."
Merkwaardig genoeg verklaart de auteur op zijn site dat de idee voor zijn nieuwste boek ontsproot uit een gesprek met de aartsbisschop van Canterbury in 2001. Die verwonderde zich over het ontbreken van de Jezus-figuur in de Dark Materials-reeks.
The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ zal bij Canongate verschijnen in de prestigieuze reeks The Myths waarin eerder al Jeanette Winterson, Margaret Atwood en anderen hun fantasie botvierden op oude verhalen. De reeks wordt wereldwijd vertaald en verschijnt in ons taalgebied bij De Bezige Bij.
De affaire wordt uitgebreid toegelicht in The Guardian en The Daily Telegraph.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 23-03-2010 om 20:40
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening