Plantagedagboek blijkt verregaande inspiratiebron voor William Faulkner

In de wereld van de liefhebbers van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar William Faulkner (1897-1962) is het een ontdekking van formaat. De New York Times kwam onlangs met het nieuws dat bepaalde delen van zijn oeuvre geïnspireerd zijn op het 19de-eeuwse dagboek van de rijke eigenaar van een plantage in het diepe Amerikaanse Zuiden. Een Amerikaanse professor Sally Wolff-King deed de ontdekking op basis van interviews met personen die Faulkner hebben gekend. Ze wijst op de manier waarop Faulkner Yoknapatawpha County in het leven riep, de setting voor boeken als Go Down, Moses, The Sound and the Fury en Absalom, Absalom!. De atmosfeer van het Amerikaanse Zuiden doordrenkt zijn hele oeuvre.
Het dagboek werd bijgehouden door Francis Terry Leak, wiens achterkleinzoon Edgar Wiggin Francisco Jr. veelvuldig op bezoek kwam bij Faulkner en er lange tijd mee bevriend was. Nu zegt de zoon van Edgar Wiggin Francisco Jr., de intussen 79-jarige Edgar Wiggin Francisco III, dat hij zich herinnert dat hij de schrijver regelmatig de journalen heeft zien raadplegen in Holly Springs, Mississippi en daarbij "overvloedige notities" nam. "Faulkner heeft over mijn familie zaken ontdekt die lange tijd verborgen zijn gebleven", zei Edgar Wiggin Francisco III, waarmee hij alludeerde op het pro-slavernijverleden van zijn voorvader. Hij geeft toe dat noch hij noch zijn vader de boeken van Faulkner hebben gelezen. "Toen ik de eerste pagina's van het 1.800 pagina's tellende dagboek las, was het alsof ik de eerste bladzijden van Go Down, Moses aan het lezen was.", schrijft professor Wolff-King.


De namen van slaven die Leak in het journaal bijhield, duiken allemaal onder een of andere vorm op in de romans van Faulkner: in Go Down, Moses (Caruthers, Moses, Isaac, Sam, Toney, Mollie, Edmund en Worsham), in The Sound and the Fury (Ben) en in Absalom, Absalom! (Old Rose, Henry, Ellen, Milly). Merkwaardig genoeg gaat het daar om blanke personages. Volgens professor Sally Wolf King was het Faulkner erom te doen om "de slaven een stem te geven en hen op een andere manier te laten herleven." Voor diverse Faulknerspecialisten is dit "een sensationele literaire ontdekking." Het journaal bevindt zich sinds 1946 aan de Universiteit van North-Carolina, waar onder meer economisten en historici het onderzochten in het kader van studies over de slavernij. Tot op heden had niemand de link ontdekt met het oeuvre van Faulkner, die in 1962 overleed. In juni moet het boek Ledgers of History: William Faulkner, an Almost Forgotten Friendship, and an Antebellum Diary van Sally Wolff-King volledige klaarheid brengen in de zaak. Zie ook The Guardian.

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-02-2010 om 14:51
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening