Salman Rushdie plant boek over zijn onderduikperiode

De plannen van de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie (62) om een boek te schrijven over zijn onderduikperiode tijdens de tegen hem gerichte fatwa van ayatollah Khomeini, nemen steeds vastere vorm aan. Hij zei dat tegen verslaggevers van Associated Press bij de opening van een tentoonstelling over zijn archief aan de Emory University. "Het is mijn verhaal, en op een bepaald moment zal het verteld moeten worden. That point is getting closer, I think".

Op de tentoonstelling zijn privécorrespondentie, notaboeken, foto's, tekeningen en manuscripten te zien. Zelfs de post-its waarop hij ideeën formuleerde, vullen een muur van de tentoonstellingsruimte. De expo A World Mapped by Stories: The Salman Rushdie Archives gaat vrijdag open. Rushdie droeg het archief in 2006 over aan Emory, waar hij nu ook writer in residence is (zie ook hier). "Toen het archiefmateriaal zich nog gewoon in dozen en levenloze computers bevond, zou het zeer, zeer moeilijk zijn geweest om zoiets aan te vatten. Nu is alles tenminste georganiseerd", zei hij nog.
Vorig jaar was het 20 jaar geleden dat de Iraanse leider opriep tot de dood van Rushdie, omdat hij van oordeel was dat de roman The Satanic Verses, de moslims, Mohammed en de Koran beledigde. Als gevolg van de fatwa, die straatprotesten en boekverbrandingen veroorzaakte in de moslimwereld, moest Rushdie voor bijna tien jaar onderduiken en kreeg hij politiebescherming.
Volgens door The Guardian gecontacteerde boekhandelaren zou dit geplande boek erg succesvol kunnen zijn. "Dit is een van de meest fascinerende hoofdstukken uit de recente literaire geschiedenis. Het moet Rushdie als mens en schrijver zwaar hebben beïnvloed. De ironie is dat het misschien wel eens zijn meest commerciële boek in jaren zou kunnen zijn", zegt Jon Howells van Waterstone's.
Rushdie's volgende roman Luka and The Fire of Life, een vervolg op het kinderverhaal Haroun and the Sea of Stories, verschijnt in de herfst van dit jaar. De laatste tijd kregen Rushdie's boeken niet steeds een al te gunstig onthaal.

Tags: Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2010 om 17:48
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening