Shakespeares verloren toneelstuk weer ‘ontdekt’

In Engeland is een nieuw toneelstuk van William Shakespeare (1564-1616) aan de oppervlakte gekomen. Double Falsehood or The Distrest Lovers zou voor een deel door Shakespeare geschreven zijn, zo concludeert de Britse hoogleraar Brean Hammond van de universiteit van Nottingham. Uitgeverij Arden is alvast van plan om het toneelstuk, dat al eerder tot zijn ‘verloren stukken' werd gerekend, op te nemen in zijn nieuwe editie van de Verzamelde Werken. Toch is de inbreng van Shakespaere betwist.?Het zou gaan om een achttiende-eeuwse bewerking van een toneelstuk van Lewis Theobald, een romantische tragikomedie waaraan Shakespeare aan het eind van zijn leven zou hebben meegewerkt.
Hammond stelt na minutieus onderzoek van tien jaar dat de eerste twee bedrijven, en delen van het derde, door de Britse toneelschrijver zijn geschreven. "Ik denk niet dat je ooit kunt spreken van 100 procent zekerheid, maar jawel, ik ben er wel van overtuigd dat het van Shakespeare is", zegt Hammond in The Guardian.Hij belooft binnenkort met sterkere evidenties te komen.
Double Falsehood or The Distrest Lovers ging in première in 1727 in het Drury Lane Theatre in Londen, en toen al werd gesteld dat het gebaseerd was op Shakespeares ‘verloren toneelstuk' Cardenio, dat in 1613 door Shakespeares toneelgroep The King's Men werd opgevoerd. Het is gebaseerd op Don Quichote (1605) van Miguel de Cervantes. Theobald beweerde de beschikking te hebben over drie originele teksten van Cardenio, maar hij kon ze nooit tonen. Meer en meer werd Theobald als een literaire oplichter afgeschilderd. Toen Double Falsehood in 1846 nog eens op het toneel werd gebracht, riep het publiek luidkeels om de auteur. Toen werd onder tumult een buste van Shakespeare op het podium getild. Later begonnen steeds meer wetenschappers toch te vermoeden dat Theobald wel eens gelijk kon hebben. De voorbije eeuwen zijn zo'n 77 toneelstukken aan Shakespeare toegeschreven. Zevenendertig daarvan zijn nu als dusdanig erkend. Maar de gissingen over leven en werken van de bard tieren nog altijd welig.

Tags: Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-03-2010 om 19:03
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening