Spaanse dichter Miguel Hernandez gerehabiliteerd

De Spaanse dichter Miguel Hernandez, een van Spanjes vermaardste dichters, wordt officieel erkend als slachtoffer van de dictatuur van Franco, zo kondigde de Spaanse regering aan. Hernandez (1910-1942) werd na de Spaanse burgeroorlog door Franco ter dood veroordeeld. Zijn straf werd vervolgens omgezet in levenslange opsluiting, maar in 1942 overleed hij in zijn cel aan de gevolgen van tuberculose.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Hernandez zijn er in Spanje diverse herdenkingsplechtigheden. In zijn geboortestad Orihuela, maar ook in het Alicantijnse Elche en Madrid staan in de loop van het jaar verschillende activiteiten in het kade van de poëet gepland. "Eindelijk zal de herinnering aan hem gezuiverd worden", zegt de schoondochter van Hernandez. "We willen dat hij gezien wordt als een dichter van het volk en een groot man". Miguel Hernandez was een zoon uit een arme boerenfamilie. Hij stond in de burgeroorlog aan de kant van de republikeinen en schetste in zijn poëzie de gruwel van de burgeroorlog. Zie onder meer de berichtgeving bij deredactie.be.

Tags: Spaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-02-2010 om 15:51
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening