Vier Vlamingen op shortlist voor Libris Literatuur Prijs

Op de zopas bekendgemaakte shortlist voor de Libris Literatuur Prijs staan vier Vlaamse schrijvers en twee Nederlandse. Van onder de Moerdijk zijn Terug naar Walden van Walter van den Broeck, Kleine dagen van Bernard Dewulf, Sprakeloos van Tom Lanoye en De bewaker van Peter Terrin (foto) genomineerd. Een goed verhaal van Mensje van Keulen en Ruw van Marie Kessels vervolledigen de shortlist. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010 wordt op 10 mei bekendgemaakt en ontvangt 50.000 euro. De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.
De vijfde en enige Vlaamse vrouwelijke auteur op de longlist, Annelies Verbeke, is dus afgevallen. Ook Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen en Thomas Rosenboom met Zoete mond, allebei op de shortlist van Gouden Uil Literatuurprijs en wel op de Librislonglist, haalden de verdere schifting niet. Op die shortlist prijken wel de boeken van Tom Lanoye en Mensje van Keulen. Lanoye en Van Keulen kunnen dus de dubbelslag realiseren. De essaybundel van Arnon Grunberg, de vijfde titel op de shortlist van de Gouden Uil, kon overigens niet op de longlist van de Libris voorkomen, omdat deze prijs alleen fictie honoreert.
Tijdens de presentatie van de genomineerden in Amsterdam vroeg juryvoorzitter Hans Wijers zich af of het moordzuchtige karakter van vele romans het gevolg was van de "niet onder controle te houden gevoelens van ontheemding, rusteloosheid en vervreemding. Hangt het samen met de erupties van geweld waar onze wereld regelmatig door wordt opgeschrikt? Of hoopt ook de literaire schrijver door een snufje moord en misdaad de lezer te verlokken?"
De jury van de Libris bestaat uit Hans Wijers (voorzitter), Joris Gerits, Joke J. Hermsen, Susan Smit, en Aleid Truijens. Vorig jaar ging de Libris Literatuurprijs naar Dimitri Verhulst voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol. De kans dat de prijs nu opnieuw naar een Vlaming gaat, is dus niet geheel onbestaande.

foto Peter Terrin: Patrick De Spiegelaere

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-03-2010 om 20:29
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening