Vijf Vlamingen op longlist Gouden Uil

Er prijken vijf Vlaamse auteurs op de veertienkoppige longlist van de Gouden Uil Literatuurprijs, die dit jaar op 25 april wordt uitgereikt. Saskia De Coster bijt de spits af met haar roman Dit is van mij, terwijl ook de alomgeprezen boeken van Peter Terrin (De bewaker) en Tom Lanoye (Sprakeloos) zijn opgenomen.?Verrassender is de keuze voor Hilde Keteleers Puinvrouw in Berlijn, evenals de nominatie van Bart Meuleman, met De donkere kant van de zon, een verzameling essays over popmuziek. Bij de Nederlandse genomineerden vallen kleppers op als Herman Koch met het bejubelde en bestsellende Het diner, Arnon Grunberg met de essays in Kamermeisjes en soldaten, Cees Nooteboom met de verhalen uit ‘s Nachts komen de vossen, Thomas Rosenboom met Zoete mond en Tommy Wieringa met Caesarion. De longlist wordt vervolledigd door Marie Kessels (Ruw), P.F. Thomése (J. Kessels: The Novel), Mensje van Keulen met Een goed verhaal en Joost Zwagerman met zijn actuele beschouwingen in Hitler in de polder & Vrij van God.

Opvallend genegeerd door de jury zijn Vlaamse auteurs als Annelies Verbeke (Vissen redden), Koen Peeters (De bloemen), Elvis Peeters (Wij), Jeroen Olyslaeghers (Wij), Bart Koubaa (De leraar) en de veelgeprezen debutant Ivo Victoria. Uitgeverij Meulenhoff/Manteau valt helemaal uit de boot en heeft geen enkele titel op de longlist. Aan Nederlandse kant is er de licht verrassende afwezigheid van Maarten ‘t Hart, Christiaan Weijts en Abdelkader Benali. De shortlists worden bekendgemaakt op maandag 15 maart in het radioprogramma Mezzo. De jury wordt, net als vorig jaar voorgezeten, door Guy Mortier en heeft sowieso een sterk Humo-profiel met recensent Jeroen Maris en Sam De Graeve, die immers van Woestijnvis naar Humo verkaste. Verder zetelen Kathy Mathys (De Standaard) en Jeroen Vullings (Vrij Nederland). De Gouden Uil, goed voor 25.000 euro, ging vorig jaar naar Robert Vuijsje voor Alleen maar nette mensen.
Op de longlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs staan zestien boeken.?De Vlamingen zijn vertegenwoordigd met onder meer Siska Goeminne, Inge Misschaert & Marieke Coenen, Marita De?Sterck en de gisteren met een Boekenpauw bekroonde André Sollie.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-02-2010 om 17:35
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening