Vlaamse illustrator Carll Cneut op shortlist Hans Christian Andersen Award

De Vlaamse illustrator Carll Cneut staat op de vijfkoppige shortlist van de gerenommeerde Hans Christian Andersen Award. Deze internationale onderscheiding geldt als ‘de Nobelprijs voor jeugdschrijvers- en illustratoren.' Op dinsdag 23 maart, tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna, weet Cneut of hij de hoogste eer opstrijkt. Cneut, die de laatste jaren al danig verwend werd door de literaire jury's, is behoorlijk onder de indruk: ‘Hier had ik niet op gerekend, zeker omdat het om een carrièreprijs gaat.?Ik ben uiteindelijk nog maar veertien jaar bezig', zegt hij in De Morgen. Cneut kan de eerste Belg worden die de Hans Christian Andersen Award krijgt. Hij werd gekozen uit een voorselectie van 55 kandidaten uit de hele wereld door de International Board on Books for Young People (IBBY). De jury prijst het "verbazingwekkende werk van Cneut" dat "op een krachtige wijze verhalen vertelt, in een hoogst herkenbare visuele taal." De andere genomineerden zijn de Duitse Jutta Bauer, de Zwitserse Etienne Delessert, de Kroatische Svjetlan Junakovic en de Braziliaan Roger Mello. De prijs omvat een gouden medaille.
De Hans Christian Andersen Award ging al naar Nederlandse tenoren als Max?Velthuijs (illustraties) en Annie M.G.?Schmidt (jeugdliteratuur). Verder torst de erelijst in de twee categorieën legendarische namen als Astrid Lindgren, Maurice Sendak, Tomi Ungerer en Aidan Chambers.
Cneut debuteerde in 1996 met Varkentjes van marsepein met tekst van Geert De Kockere.?Andere bekende boeken zijn Meneer Ferdinand (op tekst van Agnes Guldemont), Dulle Griet (op tekst van Geert De Kockere) of Eén miljoen vlinders (met Edward van de Vendel). Zijn soms bewust onaffe maar vernuftig gecomponeerde en geritmeerde tekeningen willen de kinderfantasie blijvend prikkelen. Het geheim van de keel van de nachtegaal, een sprookjesbewerking die hij samen met Peter Verhelst maakte, ontving onder meer de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Woutertje Pieterseprijs. Cneut, die eveneens regelmatig tekent voor The New York Times, werkt voor zijn volgende groot illustratieproject samen met schrijfster Saskia De Coster, die een verhaal bewerkt van de Italiaanse Anna Castagnoli, De gouden kooi of het waargebeurde verhaal van de bloedprinses. Zie ook meer info bij Stichting Lezen.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2010 om 19:10
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening