Weduwe steekt stokje voor biografie van Ryszard Kapuscinski

De weduwe van de Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinski (1932-2007) heeft een rechtszaak aangespannen omdat ze niet wil dat de biografie Kapuscinski Non-Fiction van Artur Domoslawski alsnog verschijnt, zo meldt thenews.pl. De weduwe, Alicja Kapuscinska, had al eerder juridische stappen tegen het boek ondernomen en houdt dus nu, vanwege een onbekende reden, vol. Na een eerste rechtszaak had de eerste uitgever, Znak, het boek teruggetrokken. Een andere uitgever, Swiat Ksiazki, stond klaar om in de bres te springen.
Biograaf Artur Domoslawski zegt "gechoqueerd" te zijn. "Ik wil niet geloven dat de vrouw van zo'n grote non-fictieschrijver zou willen dat een rechter censuur pleegt en de vrije nieuwsgaring tegenhoudt." Volgens de Domoslawski zou de weduwe niet willen dat er details worden gelost over de periode dat Kapuscinski voor de Russische geheime dienst zou hebben gewerkt. Dat Kapu?ci?ski op de loonlijst van de KGB zou hebben gestaan, was in mei 2007 al groot nieuws in Polen (zie ons bericht van toen).
Ryszard Kapuscinski is bekend van en gerespecteerd voor zijn grote journalistieke reportages over de Koude Oorlog en de dekolonisatie in Afrika. Hij maakte tientallen staatsgrepen mee en werd zelf in alle uithoeken van de wereld verschillende keren ter dood veroordeeld. Met invloedrijke boeken als De keizer (over Haile Selassie), De voetbaloorlog en Imperium werd hij bij leven geregeld genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Zie ook Pierre Assouline en de DPM-obit van indertijd.

Tags: Censuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-02-2010 om 15:53
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening