Zuid-Korea wil oude boeken terug van Frankrijk

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, is naar Zuid-Korea gereisd om te onderhandelen over een partij oude manuscripten die in de negentiende eeuw door Franse militairen uit het land werden geroofd. De 297 handschriften werden in 1866 uit de koninklijke bibliotheek op het eiland Kanghwa gestolen als represaille voor de moord op Franse priesters. De militairen staken bovendien ook nog meer dan 5000 boeken in brand. De 297 manuscripten bevonden zich sindsdien in de Bibliothèque nationale de France en in andere bibliotheken. Ze werden pas in 1975 'herontdekt' door een Koreaanse onderzoeker in Franse loondienst, en de kwestie was sinds die tijd een heet hangijzer in de betrekkingen tussen beide landen.
In 1993 gaf toenmalige president François Mitterand bij een officieel bezoek één manuscript terug als 'permanente bruikleen'. Afgelopen december nog verwierp een Franse rechter de eis tot teruggave die door een Koreaanse instantie was ingediend. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak verzocht Kouchner nu om een oplossing te vinden voor het geschil. "De kwestie van de koninklijke teksten is van groot belang voor het Zuid-Koreaanse publiek", zei hij. De Franse minister liet weten "te zullen samenwerken".
In de boeken worden protocollen aan het hof beschreven. Ze bevatten gravures die volgens historici veel kunnen bijdragen aan de kennis over geschiedenis, kunst en ambachtswerk ten tijde van de Joseon-dynastie, die van 1392 tot 1910 in Zuid-Korea aan de macht was. Zie Le Monde en Le Matin.

afbeelding: een van de 'uigwe' in Frans

Tags: Bibliotheken, Politiek, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-03-2010 om 20:17
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening