Overleden 'grande dame' Muriel Spark op shortlist Lost Booker Prize

De organisatie van de Lost Booker Prize heeft zijn shortlist bekendgemaakt, zo meldt BBC News. Muriel Spark en Nina Bawden behoren tot de zes kanshebbers op de ongewone Britse onderscheiding. Veertig jaar na dato wordt de Booker Prize voor het jaar 1970 immers alsnog uitgereikt. De Lost Booker Prize moet eerherstel bieden voor het feit dat door een reglementswijziging de romans van 1970 "door de mazen van het net" glipten en nooit konden meedingen voor de meest prestigieuze Britse literatuuronderscheiding. Verder zijn voormalige Booker Prizewinnaar JG Farrell en Shirley Hazzard, Mary Renault en Patrick White genomineerd.

Muriel Spark zag in 1969 de Booker Prize aan haar neus voorbijgaan door PH Newby en vervolgens weer in 1981 door Salman Rushdie met Midnight Children. Vier jaar na haar dood is de grande dame van de Britse literatuur nu weer kanshebber met de roman The Driver's Seat. Opmerkelijke afvaller is Iris Murdoch.
"Ik ben opgetogen dat zo'n opmerkelijk jaar in de Engelstalige letteren eindelijk de erkenning zal krijgen die het verdient", aldus Ion Trewin, literair directeur van de Booker Prize. Het eigenaardige idee is afkomstig van de archivaris van de Booker Prize, Peter Straus. Het publiek kan nu stemmen uitbrengen op zijn kandidaat, de winnaar wordt onthuld op 19 mei.

Tags: Literaire prijzen, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2010 om 22:07
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening