Uitgeversonrust op het Parijse Salon du Livre

In Parijs opende gisteren het dertigste Salon du Livre en dat gebeurde niet onder een gunstig gesternte. De prestigieuze boekenbeurs, die qua belang in het kielzog volgt van de Frankfurter Buchmesse en de London Book Fair, kende de laatste jaren een immense schaalvergroting. Nu kreunt ze onder een hoop afzeggingen én kritiek van vooraanstaande uitgeverijen. Die nemen het niet dat de beurs weigert de kaart van de verjonging én vernieuwing te trekken. Bovendien swingen de standprijzen de pan uit, zodanig dat het zelfs heel wat kapitaalkrachtige uitgevers te gortig werd, zo melden Franse media waaronder Libération. In de aanloop van de beurs besloten nogal wat vooraanstaande uitgeversgroepen hun stand fiks in te perken of zelfs hun kat te sturen. Onder meer Hachette (uitgever van onder meer Grasset, Fayard, Stock en Larousse) besloot zijn aanwezigheid te reduceren van 900 vierkante meter tot 100 m2. Ook de Groupe La Martinière (met onder meer Seuil) wilde 30 procent minder standruimte. Het belangrijke uitgeversconcern Bayard gaf er helemaal de brui aan. Als klap op de vuurpijl rommelt het als nooit te voren binnen de vakvereniging van de Franse uitgevers, het Syndicat National de l'Edition. Er gaan ook steeds meer stemmen om op de beurs terug te verhuizen van de kille hallen aan de Porte de Versailles naar het Grand Palais, vlak bij de Champs Elysées.
Niettemin verwacht de beurs toch zo'n 220.000 bezoekers en zijn er 1.000 Franse en internationale uitgevers present met 400 stands. Het lijstje van 90 aanwezige topauteurs oogt indrukwekkend met onder meer een debat tussen Umberto Eco en Salman Rushdie. Ook Amélie Nothomb, Paul Auster, Antonio Lobo Antunes en Nobelprijswinnaar Imre Kertész komen naar Parijs. Van Franse zijde moeten Goncourtwinnares Marie Ndiaye, Emmanuel Carrère, Marie Darrieussecq, Frédéric Beigbeder en Philippe Delerm sier maken. Het Salon du Livre loopt tot 31 maart.

Tags: Franse literatuur, Uitgeverijen, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-03-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening