Andrew Motion schrijft vervolg op Stevensons 'Schateiland'

De voormalige Britse Poet Laureate Andrew Motion heeft aangekondigd een vervolg te zullen schrijven op de klassieker van Robert Louis Stevenson uit 1883, Treasure Island, zo meldt The Guardian. Daarmee zal dit het eerste kinderboek zijn van de man die als koninklijke dichter vorig jaar opgevolgd werd door Carol Ann Duffy. In Return to Treasure Island zal Motion opnieuw het hoofdpersonage Jim Hawkins, scheepsmatroos en piraat tegen wil en dank, opvoeren. Op het einde van het nog steeds veelgelezen boek van RLS had Jim Hawkins gezworen nooit meer naar het vervloekte eiland te zullen terugkeren, ook al bleef de schat er liggen. Achteraf gezien toch genoeg voer voor een sequel, en Motion zal Hawkins dus inderdaad laten terugkeren. "Stevenson liet allerlei mogelijkheden openliggen voor iemand die die iets zoals dat van mij wil schrijven. Long John Silver blijft leven en heeft heel wat geld, piraten blijven achter op het eiland. Ik vraag me af of Stevenson zelf niet terug zou zijn gegaan mocht hij wat langer hebben geleefd."
Aan klassieke kinderboeken worden wel meer vervolgverhalen gebreid. Vorig jaar verscheen een vervolg op Winnie the Pooh, eerder ook op Peter Pan en A Little Princess. De erven of rechthebbenden zien het vaak als een manier om een 'uitdovend' product nieuw leven in te blazen en een nieuwe merchandising op te zetten. Bij 'piraatvervolgen', zoals dat van Colting en zijn sequel op The Catcher in the Rye, durft de rechter wel eens roet in het eten te gooien. De rechten van de boeken van Stevenson bevinden zich ondertussen in het publieke domein. (Portret Stevenson: John Singer Sargent)

Tags: Britse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-03-2010 om 09:04
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening