Geluidsopnames van Fritzi Harmsen van Beek worden uitgebracht

"Ze schrijft met haar stem" zo typeerde Adriaan Roland Holst dichteres Fritzi Harmsen van Beek ooit. Het waarheidsgehalte van die uitspraak kan binnenkort ten volle nagegaan worden nu Uitgeverij Rubinstein in april, een jaar na haar overlijden, een luistercd uitbrengt met opnames van Harmsen van Beek. Die zijn gemaakt bij haar thuis in het Garnwerd op 13 juli 1989. Een opmerkelijke uitgave, want het oeuvre van Fritzi werd op haar verzoek nooit herdrukt. Ook Jagtlust, Annejet van der Zijls studie over de villa waar Fritzi met Remco Campert e.a. de wilde naoorlogse jaren doorbracht, is bij Rubinstein als luisterboek verkrijgbaar.

Van Beeks bescheiden, speelse en hoogst particuliere oeuvre heeft altijd grote waardering gekregen, maar appelleerde aan een klein publiek. Ze debuteerde met Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten (1965), dat op slag tot een kleine klassieker van de Nederlandse letteren werd uitgeroepen. Verder schreef ze de dichtbundel Kus of ik schrijf (1975) en twee absurdistische prozabundels: Wat knaagt? (1968) en Neerbraak (1969). Harmsen van Beek bleef zelf erg in de luwte en moest niet weten van publicitair vertoon. Ze was enige jaren gehuwd met Remco Campert, die ze in 1954 op het Boekenbal had ontmoet. Het paar woonde een tijdlang op het landgoed Jagtlust, een broeinest van dichters en schrijvers. Harmsen van Beek had ook liaisons met Peter Vos, Hugo Brandt Corstius en Adriaan Roland Holst en verzeilde bij momenten in een flamboyante, in alcohol gedrenkte, levenswandel.

Tags: Nederlandse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 30-03-2010 om 18:15
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening