Noordse literatuurprijs voor Finse schrijfster Sofi Oksanen

De Fins-Estse schrijfster Sofi Oksanen (33) heeft voor haar roman Puhdistus (Zuivering) de Noordse literatuurprijs gekregen. Aan de prijs, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste van Noord-Europa, hangt een geldsom van 47.000 euro vast. In de motivering voor het toekennen van de prijs meldde de jury dat Oksanen op een "rijke en uitdrukkingsvolle manier schrijft".

De Nordic Council Literary Prize wordt al sinds 1962 uitgereikt aan beginnende auteurs van romans, toneelstukken, poëzie, essays of short stories, met het doel de Scandinavische talen en literatuur te promoten. Ook worden er prijzen uitgereikt aan filmmakers en initiatiefnemers binnen natuur en milieu. 

Zuivering speelt zich af in Estland met twee vrouwen in de hoofdrol. Zowel de voormalige band met de Sovjet-Unie als de actuele vrouwenhandel komen aan bod. Voor de literatuurprijs worden elk jaar twee auteurs genomineerd vanuit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Oksanen neemt in november de prijs in ontvangst in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Voor het boek, dat ook in het Nederlands is verschenen bij Anthos, kreeg ze ook al de Finlandiaprijs. Oksanen debuteerde in 2003 met de roman Stalins koeien. Zie Cutting Edge voor een recensie van Zuivering.

Tags: Wereldliteratuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2010 om 00:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening