Saskia De Coster krijgt opschorting van straf in lezersbriefzaak

De Brusselse correctionele rechtbank heeft de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster opschorting van straf verleend voor een jaar in de zaak van de fictieve lezersbrief in De Standaard. Ze moet wel een euro morele schadevergoeding betalen.

De rechter achtte weliswaar bewezen dat de schrijfster zich de naam van Noël Devisch, de voormalige voorzitter van de Boerenbond, onrechtmatig had toegeëigend, maar ze wordt  vrijgesproken van valsheid in informatica.

De krant De Standaard publiceerde in september 2008 een lezersbrief van Noël Devisch, de erevoorzitter van de Boerenbond. In de brief werd kritiek geuit op de huidige Boerenbondvoorzitter, Piet Vanthemsche, die de vleesconsumptie- en productie verdedigde. Al snel bleek dat de brief het werk was van Saskia De Coster. De schrijfster van Dit is van mij gaf dat ook toe, maar zei dat de hele zaak als grap was bedoeld. Ze bood vervolgens haar excuses aan. Desondanks namen zowel Devisch als Vanthemsche deze gang van zaken niet en werd De Coster naar de correctionele rechtbank verwezen. Ze werd door De Standaard aan de deur gezet als columniste.

Het feit dat De Coster zelf excuses aanbod was voor het parket aanleiding om genoegen te nemen met een opschorting. Devisch, die zich burgerlijke partij had gesteld, eiste bij monde van zijn advocate een schadevergoeding van 2.500 euro omdat hij nog steeds met de brief zou geconfronteerd worden

Maar vóór het proces van start ging, had de auteur al zeshonderd euro schadevergoeding gegeven aan Devisch. In haar beslissing hield de rechter daarmee rekening, net als met haar blanco strafregister en het feit dat de zaak al ruim aan bod kwam in de media. "Ik ga niet in beroep, want het is een rechtvaardig oordeel", liet een opgeluchte De Coster weten na het bekendmaken van het vonnis. "Ik ga nu vooral opnieuw schrijven." (foto Saskia De Coster: Johan Jacobs)

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-03-2010 om 19:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening