Beroering over grafzerk voor J.M.H. Berckmans

Het graf van bohémien en cultschrijver Jean-Marie Berckmans (1954-2008) op het ereperk van de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof dreigt op 30 september geruimd te worden. Momenteel prijkt er een zogenaamde ‘akte van verwaarlozing' op Berckmans' laatste rustplaats. De Antwerpse dichter en ‘nachtburgemeester' Vitalski, die bevriend was met Berckmans, gaat actie ondernemen om het graf "te redden." Vitalski lanceert een oproep om op zaterdag 15 mei naar het Schoonselhof te komen en het graf van Berckmans een schoonmaakbeurt te geven. "Iedereen moet teksten van Jean-Marie, tegels en een pot verf meebrengen», zo ordonneert hij. Zo hoopt hij een ruiming te verhinderen.
Maar Renée Berckmans, de zus van Berckmans die zich over de nalatenschap ontfermt, valt uit de lucht over de actie. In De Morgen zegt ze dat het initiatief voorbarig is. "We zijn ons er ten volle van bewust dat er voor 30 september een grafzerk moet komen. We hebben al een ontwerp klaar, dus alles komt zeker tijdig in orde. Een mooie grafsteen was trouwens ook een uitdrukkelijke wens van Jean-Marie, dus willen we dat zeker doen." Renée Berckmans zegt dat Vitalski de familie niet gecontacteerd heeft over de actie.

Michael Vandebril van Antwerpen Boekenstad heeft zich een paar maanden geleden al om de kwestie bekommerd. "We hebben het probleem toen ook aangekaart bij de Vlaamse Auteursvereniging, waarna de familie van Berckmans is verwittigd. Zij gingen inderdaad tijdig het nodige doen», aldus Vandebril. «In opperste nood zouden we zelfs bereid zijn geweest om vanuit de stad tussen te komen om de grafzerk mee te financieren." Is het sowieso niet merkwaardig dat een schrijversgraf op het Antwerpse ereperk zo snel bedreigd wordt met verwijdering als er niets mee gebeurt? Vandebril: "Op het Schoonselhof geldt dat elke overledene gelijk is voor de wet. Zowel op het ereperk als bij de ‘gewone' graven wordt dezelfde procedure gehanteerd inzake ruiming."

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening