Vijf Vlaamse thrillerauteurs op longlist Gouden Strop

Er prijken vijf Vlaamse thrillerauteurs op de elfkoppige longlist van De Gouden Strop, die elk jaar het beste Nederlandstalige spannende boek bekroont. Het gaat om Hans Declercq met Hoe zwart is de duivel? , Bram Dehouck met De minzame moordenaar, Bavo Dhooge met Sioux Blues, Mieke de Loof met Van een wrede schoonheid en Roger H. Schoemans met Hengst.
Een van de grootste Nederlandse kanshebbers is tweevoudig ex-winnaar René Appel, die is genomineerd met Van twee kanten. Verder staan Lieneke Dijkzeul (De geur van regen), Marianne en Theo Hoogstraten (Machteloos), Annet de Jong (Dossier Tobias), Carla de Jong (Serpent) en Marion Pauw (Zondaarskind) op de longlist. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Marion Pauw voor haar boek Daglicht. Zij kan dus het tweede jaar op rij de Gouden Strop binnenrijven. Uitgeverij Anthos is vertegenwoordigd met drie titels, de Vlaamse uitgeverij Van Halewyck met twee.
Na de bekendmaking van de Gouden Strop-longlist heerste er op twitter beroering over het feit dat Alex van Galen met Duivelssonate niet op de lijst staat. Met deze longlist is de lijst van kanshebbers van 87 titels teruggebracht naar 11 titels. Het aantal shortlistgenomineerden zal straks bestaan uit vier of vijf titels. De shortlist wordt bekendgemaakt op 27 april. De Gouden Strop wordt uitgereikt op 1 juni 2010 tijdens The Power of Plots, de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek te Amsterdam. De laureaat ontvangt 10.000 euro en een beeldje. 

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2010 om 21:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening