Groslijst M.J. Brusseprijs 2010 bekendgemaakt

De jury van de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste Nederlandstalige journalistiek boek heeft de groslijst bekendgemaakt van negentien kandidaten die in aanmerking komen voor de prijs. In vorige jaren kwam de jury meteen met een shortlist van zes of zeven genomineerden. Het aantal inzendingen was dit jaar echter zo groot (een recordaantal van ruim 300 titels - 75 meer dan in 2008) en van zo'n hoge kwaliteit dat de jury besloot om eerst een longlist samen te stellen van negentien titels. Over enkele weken wordt bekend welke boeken genomineerd zullen worden voor de M.J. Brusseprijs 2010. Het bestuur van het Fonds BJP heeft onder meer vanwege het overstelpende aanbod besloten de prijs vanaf 2010 jaarlijks uit te reiken. Bij de genomineerde journalistieke boeken staan goed verkopende titels als Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, De prooi (over de ABN Amro) van Jeroen Smit, De vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel en Cees Fasseurs Juliana en Bernhard. Ook de Vlaamse auteurs Rudi Rotthier (foto - met De andere kant van de wereld. Een reis langs 31 Zuidzee-eilanden) en Rudi Vranckx (met Stemmen uit de oorlog) maken kans.

De jury van de M.J. Brusseprijs 2010 bestaat uit Rudi Wester (voorzitter), Ineke Holtwijk en Stephan Sanders. De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de prijs vindt plaats op 30 maart in Amsterdam. De M.J. Brusseprijs, is een initiatief van het Nederlands Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941). In 2006 is de prijs ter waarde van 5000 euro voor het eerst uitgereikt aan Jeroen Smit voor zijn boek Het drama Ahold. In 2008 ontving de Vlaamse journalist Pascal Verbeken de prijs voor zijn boek Arm Wallonië.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-02-2010 om 19:53
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening