6.500 auteurs maken bezwaar tegen Google Books

Zowat 6.500 auteurs, onder wie grote namen als Thomas Pynchon, Louis de Bernières, Bret Easton Ellis, Zadie Smith en Graham Swift, hebben hun njet gegeven om hun boeken te laten opnemen in de digitale bibliotheek die Google aan het uitbouwen is.?Ze maakten gebruik van de zogenaamde ‘opt outregeling' om zich terug te trekken, meldt The Guardian.?Daarmee krijgen de digitale ambities van Google opnieuw een knauw.
Auteurs die bezwaren hadden tegen het gebruik van hun boeken door Google, moesten tegen 28 januari hun verzet te kennen geven. Uit documenten, afkomstig van de rechtszaak over het omstreden Google Books Settlement die momenteel plaatsvindt in New York, blijkt nu dat zeker 6.500 auteurs, uitgevers en literaire agenten dat effectief deden.?Naast een groot aantal bekende hedendaagse en bestsellende auteurs verlenen bijvoorbeeld ook de erven van Roald Dahl en Rudyard Kipling geen toestemming om hun werk te digitaliseren. Schrijfster Ursula K.?Le Guin had een petitie opgestart om "het copyrightprincipe in de Verenigde Staten te vrijwaren, momenteel bedreigd door het Google Books Settlement." Steeds meer auteurs zijn bezorgd over het feit dat ze via Google Books de controle over de rechten op hun werk dreigen te verliezen.?Gevreesd wordt ook dat Google een monopolie over de onlineboekenverkoop in handen krijgt.?"Google's aanpak zet de copyrightwetten op zijn kop", zo luidt het bij de Action on Autors' Rights. "Ze ontnemen de rechten aan de auteur.?En die komen evenmin bij de lezer terecht, maar bij een op winst belust bedrijf", aldus schrijfster Gwyneth Jones.
Auteur Marika Cobbold voegt eraan toe: "Meestappen in Google Books is alsof ik mijn kinderen afsta aan een babysitter die ik nooit heb gezien." Op de rechtszitting over het omstreden Google Settlement houdt de rechter zijn beslissing nog in beraad.?Zowat 500?betrokken partijen kwamen pro- en contra aan bod.?Als de rechter het Settlement goedkeurt, kan Google verder met zijn plannen om miljoenen boeken te digitaliseren, doorzoekbaar te maken én te verkopen. Cruciaal punt blijven ook de vergoedingen voor auteurs en uitgevers, ter compensatie voor het inscannen van hun boeken. (DL)

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-02-2010 om 19:16
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening