Opzij Literatuurprijs voor Minke Douwesz

De Nederlandse schrijfster Minke Douwesz wint met haar roman Weg de Opzij Literatuurprijs. Dat is de prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur, uitgereikt door het Nederlandse vrouwenblad Opzij. De laureate ontvangt een geldbedrag van 5.000?euro. Volgens de jury "munt Minke Douwesz uit in droge, gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijkse leven van gynaecologe Edith". Haar aflopende liefdesrelatie vormt de harde kern van Douwesz' ruim vijfhonderd pagina's tellende boek, verschenen bij uitgeverij Van Oorschot. De jury: "Weg is een onder de huid kruipende scheidingsroman, die doordendert als een stoomwals en net zo verslavend is als een soap." De andere genomineerden voor de onderscheiding waren Marie?Kessels, Vonne van der Meer, Anke Scheeren, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Vorig jaar won Doeschka Meijsing met Over de liefde de Opzij Literatuurprijs. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens het eerste Opzij Vrouwenboekbal. Vanaf volgend jaar moet het feestje in ieder geval een andere naam krijgen. De term 'Boekenbal' is immers beschermd en enkel organisator CPNB kan de toestemming geven om de naam te gebruiken, zo meldde De papieren man eerder al. "Ze zullen zich bij Opzij niet hebben gerealiseerd dat de naam beschermd is," aldus directeur Henk Kraima van de CPNB aan Boekblad. "We hebben ze daarop geattendeerd en afgesproken dat ze dit jaar de naam nog wel mogen gebruiken, maar daarna niet meer."

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-02-2010 om 19:36
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening