Dichter Leo Vroman wordt via Skype gefêteerd voor vijfennegentigste verjaardag

De Nederlandse dichter en wetenschapper  Leo Vroman wordt op 10 april 2010 vijfennegentig jaar. Ter gelegenheid daarvan houden bevriende dichters, wetenschappers en kunstenaars een verjaardagsfeest op 9 april, georganiseerd door de SLAA in De Balie te Amsterdam.

Uitgeverij Querido stelt er Overleverigheid voor, een bundel waarin vijftig collega's hun dierbaarste Vromangedicht kiezen en becommentariëren; Esther Naomi Perquin, K. Schippers en Bernlef lezen er uit voor. Dichter Antoine de Kom en Arjen Fortuin verhalen over hun vriendschap met Vroman en de docu Soms is liefde eeuwig wordt er getoond. De Maastrichtse emeritus hoogleraar stollingsziekten Coen Hemker licht vervolgens het Vroman-effect toe. Recente filmpjes en foto's van Leo en Tineke in Texas worden geserveerd door Keke Keukelaar.

Om klokslag 24 uur wordt de verbinding gelegd met de serviceflat in Fort Worth, Texas waar Vroman samen met Tineke resideert. Leo en Tineke Vroman zullen via Skype worden toegezongen.

Leo Vroman publiceerde in 2009 Zwelgen wij denkend rond: verzen en andere vormen, een dichterlijke correspondentie met Jan Lauweryns en de poëziebundel Soms is alles eeuwig. Die productiviteit volgt op de boude vaststelling geuit in zijn bundel Nee, nog niet dood uit 2008 en zijn interview met Margot Vanderstraeten in Schrijvers gaan niet dood uit datzelfde jaar.

Wars van alle hypes, ver weg van de lage landen, dicht Vroman al meer dan zeventig jaar over thema's als sterfelijkheid, eindigheid, verwondering en de liefde voor zijn Tineke. De documentaire Soms is liefde eeuwig die Ike Bertels in 2009 bij de dichter thuis in Texas draaide, bood een prachtig beeld van hun alledaagse maar zeer bijzonder samenleven. Een fragment kan je hier bekijken, met een link naar de complete aflevering. Maar het meest trots is Leo Vroman op zijn wetenschappelijke ontdekking als hematoloog, het feit dat stollend bloed steeds weer nieuwe eiwitten afzet op een oppervlak, zoals hij in een interview met Arjen Fortuin in 2006 bekende. Of dit naar hem genoemde Vroman-effect, ontdekt in 1986, nog in de belangstelling staat, checkt hij af en toe op Google. Zie ook dit auteursportret van Vroman op Levenlang.nl (foto: Levenlang.nl) 

Tags: Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 01-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening