Gallimard sleept Google voor de rechter

De Franse uitgeversgroep Gallimard heeft op het Salon du Livre in Parijs aangekondigd juridische stappen te zullen zetten tegen Google, zo meldt het vakblad The Bookseller. Antoine Gallimard, de baas van de prestigieuze uitgeverij, zei dat hij "met enkele collega's in de aanval zou gaan" vanwege het digitaliseren van boeken zonder de voorafgaandelijke toestemming van de uitgever. Onder meer de uitgevers Albin Michel, Flammarion en Eyrolles zouden Gallimard bijtreden. Ook de minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, steunt het vlaggenschip van de Franse letteren in de juridische demarche.

Eind vorig jaar werd Google nog voor de correctionele rechtbank van Parijs veroordeeld voor 'namaak', uitspraak waartegen Google meteen in beroep ging. Die zaak was aangespannen door La Martinière/Seuil. Gallimard was in 2006 de eerste Franse uitgever die bezwaar bij Google aantekende tegen het inscannen van hun titels. Google stopte toen even met Gallimardboeken in te scannen, maar hernam al spoedig de activiteit.

Het Google Books project plaatst al jaren boeken digitaal online. Nu al zijn 12 miljoen boeken wereldwijd ingescand. Het streefdoel van Google is om 40 miljoen boeken te digitaliseren. Binnenkort zou het internetbedrijf een eigen e-reader lanceren, net als een online boekwinkel. Zie onze uitgebreide vorige berichtgeving over Google Books en aanverwante. (foto: een scanrobot)

Tags: Digitalisering, Uitgeverijen, Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-04-2010 om 01:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening