Moslimradicalen leggen Benno Barnard het zwijgen op

Radicale moslims hebben gisterenavond een lezing van de Nederlandse, in België wonende dichter en essayist Benno Barnard lamgelegd. Dat gebeurde in de gebouwen van de Antwerpse universiteit aan de Rodestraat. Barnard gaat klacht indienen en is bijzonder vertoornd over het incident.

Barnard zou er een lezing houden voor de vrijzinnige dienst van de Antwerpse universiteit met de titel Het islamdebat: leve God, weg met Allah. "De titel was voor enkele extremisten voldoende om de lezing te verstoren nog voor ik drie zinnen had gezegd", aldus Barnard aan deredactie.be. "Tot mijn grote verbazing zaten er bij aanvang van de lezing een hele hoop moslims in de zaal. Al snel bleek dat zij niet enkel om te luisteren naar de aula in de Rodestraat waren afgezakt. Via sms en de website sharia4belgium was er opgeroepen om de lezing te verstoren."

De auteur was op zijn hoede en had vernomen dat er extreme moslimactivisten zouden aanwezig zijn. Veiligheidshalve had hij een lijfwacht ingehuurd. De politie was eveneens verwittigd, maar die mocht enkel ingrijpen als de orde daadwerkelijk verstoord wordt. "We leven in 2010 en je hebt politie nodig om te zeggen dat je een probleem hebt met de extreme islam. Dat kan toch niet?", aldus een furieuze Barnard die klacht zal indienen tegen de aanwezigen die hem bedreigd hebben. "Als ik geen lijfwacht had gehad, had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen". Uiteindelijk is niemand opgepakt en bleef het bij roepen en tieren. De lezing moest noodgewongen worden afgelast. De politie heeft vervolgens een  twintigtal extreme moslims uit het gebouw begeleid.

Rector Alain Verschoren van de Antwerpse universiteit stelt dat de titel provocerend was om een debat uit te lokken. Hij betreurt dat het gesprek niet kon plaatsvinden. "Ik vind het jammer dat die kans tot dialoog er niet was omdat de lezing al verstoord werd na enkele minuten", aldus Verschoren die "extreme meningen" een kans wil geven. Barnard is van oordeel dat hij helemaal geen extreme mening heeft verkondigd.

 Op YouTube circuleren intussen talloze filmpjes van de moslimactie. De "progressieve conservatief" Barnard heeft zich de laatste tijd al vaker geprofileerd met forse uitspraken over het gevaar van de radicale islam. Hij is herhaaldelijk verbaal geviseerd door de moslimgemeenschap.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2010 om 13:20
Verwante berichten
Reacties

"Tot mijn grote verbazing"? Sta me toe hieraan te twijfelen, als lezer van zijn blogs op Knack. Barnard zat daar overigens niet als literator, maar als ... ja, als wat? Als 'islamkritische intellectueel'? Hij schreef ooit over Charles Ducal dat die “een voortreffelijk dichter, maar een politiek warhoofd” is. Hij had zichzelf niet bondiger kunnen beschrijven. Vermoedelijk is het zoals Ludo Abicht ergens schrijft, dat de nieuwe breuklijn “niet langer loopt tussen gelovigen en vrijzinnigen, of tussen de aanhangers van verschillende godsdiensten, maar tussen de humanisten en de fundamentalisten van alle levensbeschouwingen.”

geplaatst door K. Artman op donderdag 01 april 2010 om 22u52
Geef uw mening