Prijs voor beste Nederlandse journalistieke boek gaat naar 'De Vastgoedfraude'

Twee journalisten bij het Financieele Dagblad, Vasco van der Boon en Gerben van der Marel, zijn de laureaten geworden van de M.J. Brusseprijs 2010. Deze prijs, uitgereikt door het Fonds Journalistieke Projecten, huldigt het beste Nederlandstalige journalistieke boek en wordt vanaf nu jaarlijks toegekend. Van der Boon en van der Marel kregen de onderscheiding voor De Vastgoedfraude. Miljoenenzwendel aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven (uitgeverij Nieuw Amsterdam). De auteurs reconstrueren hierin hoe projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren jarenlang miljoenen bij hun bedrijven wegsluisden. Die praktijk leidde najaar 2007 tot een inval van de Nederlandse justitie op meer dan vijftig adressen en een monsterproces in 2009. Het bouwfonds en het Philips Pensioenfonds waren de grootste gedupeerden. "De kracht van De Vastgoedfraude is dat het een megafraude vooral in zijn menselijke kleinheid toont", stelt het juryrapport. "Onaantastbare bazen in keurige kantoren, ijdele botenbezitters, accountants, een bankier, vriendjes van de hockeyclub. Ze opereerden handig in grijs gebied en werden hebberig, geen gezeik allemaal rijk."

Genomineerd voor de prijs waren verder Rudi Vranckx met Stemmen uit de oorlog, NOS-correspondent Bram Vermeulen met Help, ik ben blank geworden: bekentenissen van een Afrika-correspondent, Joris van Casteren met Lelystad, en Jutta Chorus met Afri: leven in een migrantenwijk.

De M.J. Brusseprijs is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941). In 2006 is de prijs ter waarde van 5.000 euro voor het eerst uitgereikt aan Jeroen Smit voor zijn boek Het drama Ahold. In 2008 ontving de Vlaamse journalist Pascal Verbeken de prijs voor zijn boek Arm Wallonië.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 01-04-2010 om 21:50
Verwante berichten
Reacties

Wat een mooie website. Ik vind het wel spijtig dat ik niet meer op de foto's kan klikken, om ze zo doorgaans (lukt niet altijd) uit te vergroten en beter te bekijken...

geplaatst door jozef op donderdag 01 april 2010 om 23u54
Geef uw mening