Rudy Kousbroek begraven in Den Haag

Zowat tweehonderd mensen uit de wereld van cultuur en wetenschap hebben vannamiddag de uitvaartplechtigheid bijgewoond van de Nederlandse schrijver en essayist Rudy Kousbroek, die op Paaszondag was overleden op 80-jarige leeftijd, na langdurig ziek te zijn geweest. In de aula van begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag namen onder meer schrijver Remco Campert het woord. Hij diepte herinneringen op aan hun jonge jaren en hun periode in Parijs.

Verder waren er ook toespraken van filosoof Jaap van Heerden, Tilly Hermans, de uitgever van Kousbroek en Wout Woltz, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Kousbroek was jarenlang verbonden aan de krant. De sprekers hadden het over Kousbroeks gedachte-exercities, zijn persoonlijke trekjes, Indische achtergrond en zijn dierenliefde. Zie de berichtgeving in AD e.a.

In de recentste aflevering van NRC Leest bespreekt Pieter Steinz Rudy Kousbroeks laatste essaybundel Restjes - Anathema's 9.

Meer Kousbroekherinneringen in NRC:

- Jaap van Heerden, Altijd wel iets dat hem ontroerde

- Claudia Kammer, 'In een goed stuk moet altijd wel iets te lachen zijn'

Op Versindaba:

- Chris Coolsma, In verrukte herinnering aan Rudy Kousbroek.

Tags: Nederlandse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-04-2010 om 17:08
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening