Zweedse schrijfster Kerstin Thorvall (84) overleden

In Stockholm is de Zweedse schrijfster en illustratrice Kerstin Thorvall op 84-jarige leeftijd overleden, zo liet haar uitgever weten. Kerstin Thorvall debuteerde in 1959 met een jeugdboek en schreef vele boeken voor zowel de jeugd als voor volwassenen. Behalve als schrijfster was Thorvall ook werkzaam als illustratrice van boeken en weekbladen. Een belangrijk thema in haar werk was de positie van de vrouw. De vrouwen in haar boeken zijn vaak succesvol in hun carrière, maar hebben moeite zich aan te passen in hun relaties en gezin.

In de jaren 1970 was Thorval het gezicht van de feministen in Zweden en bracht ze het thema van de vrouwelijke seksualiteit onder de aandacht. Zo publiceerde ze in 1976 de autobiografische roman Verboden vrucht over een vrouw van middelbare leeftijd met een grote seksuele appetijt. Het boek veroorzaakte heel wat controverse in die tijd. Thorvall ontving de Astrid Lindgrenprijs voor haar kinderboeken en voor Huwelijksnacht de prestigieuze Moa Martinsonprijs. Haar uitgever Eva Bonnier van Albert Bonniers Forlag herinnert zich de schrijfster "als een sterke vrouw en zeer professioneel. Ze durfde ook dingen doen en zeggen die soms niet geapprecieerd werden. Ze werd het icoon van een ganse generatie vrouwen." Nog in 2007 verscheen in het Nederlands Lisa, een vrouw alleen op reis bij De Geus. Zie De Redactie. (Foto: De Geus)

Tags: Wereldliteratuur, Obituaries
Geplaatst door Hans Cottyn op 11-04-2010 om 20:18
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening